Vakantie met de kajak

Op vakantie met de kajak

Op vakantie met de kajak

Wat is er nu mooier dan van de natuur te genieten vanop het water? Een omgeving ontdekken vanuit een kajak brengt altijd een vorm van avontuur met zich mee. Je gaat als ware op een ontdekkingstocht via het water. De natuur vormt je decor en het kabbelende water je begeleidende muziek. Wanneer je gaat kajakken in een nieuwe omgeving weet je nooit wat je in de volgende bocht zal te zien krijgen. Een ijsvogel, otter of bever of wanneer je in een meer stedelijk gebied bent, een leuk terras om aan te meren. Zowel in het binnen- als buitenland, geeft de kajak een uitstekende manier van ontspanning en reizen.

Waar het voor een beginner (lees hier onze beginnersgids) al genoeg voldoening geeft om rustige riviertjes te bevaren, is het voor een echte doorgewinterde kajakker juist een uitdaging om een meerdaagse reis te maken met de kajak. Van rustig in kabbelend water een route varen in een natuurpark, tot wilde wateren die zelfs een uitdaging vormen voor de gevorderde kajakker. Een kajak biedt dus verschillende soorten ontspanning aan, maar waar kan ik kajakken en mag ik overal kajakken? Op wat moet ik letten als ik op vakantie ga met de kajak?
Allemaal belangrijke vragen die we in dit artikel zullen beantwoorden. Ook hebben we voor jou een overzicht van de 5 beste bestemmingen. Zo kan je meteen wat inspiratie opdoen voor je volgende kajakvakantie.

De beste bestemmingen voor een vakantie met de kajak

Het is ontzettend moeilijk om de 5 beste en mooiste kajak bestemmingen te noemen, want er zijn zoveel mogelijkheden… We houden onze top 5 binnen een goed bereikbare afstand. De imposante gebieden zoals je in Zweden of Noorwegen hebt, laten we dus even achterwege. Deze komen aan bod in een volgend artikel. Gelukkig bestaan er fantastische vakantiebestemmingen op ongeveer 2 dagen rijden. Je kan er eventueel een rondreis van maken?

1. Weerribben-Wieden in Nederland

Het natuurgebied Weerribben-Wieden is een fantastische plek om meerdere dagen te genieten van de Hollandse natuur. Weerribben en Wieden vormen samen sinds 2009 het Nationaal park Weerribben-Wieden. Het natuurgebied in Overijssel is een zeer geliefde plek voor wandelaars en watersportliefhebbers. Er is namelijk veel ruimte voor uitgestrekte weilanden, rietlanden, trilvenen, moerasbossen en hooilanden, allemaal verbonden met meren sloten en vaarten.

Het gebied brengt niet alleen een fantastische afwisseling van verschillende soorten natuur. Het geeft ook de afwisseling van natuur en het toeristische Giethoorn. Weerribben en Wieden vormen samen het grootste laagveenmoeras gebied van heel Noordwest Europa. Alleen al daarom is het de moeite waard om je kajak bovenop de auto te bevestigen en naar Overijssel te rijden.

Op vakantie met je kajak in Nederland - Nationaal Park Weerribben-Wieden

De route

Het natuurgebied Weerribben-Wieden biedt 6 verschillende tochten voor de kajak. Elke tocht biedt zicht op de mooiste plekjes van het gebied. Het natuurgebied heeft verschillende aanlegplaatsen voor een mooie picknick of een kop koffie bij een restaurant. Alle tochten staan langs de waterkant aangegeven, je kan dus zelf beslissen of je halverwege overstapt op een andere route. Zo maak je de tocht zo lang of zo kort als je wilt. De aangegeven routes zijn er tussen 7 en 14 kilometer. De routes volgen zoveel mogelijk andere wateren, dus je kan uitstekend meerdere dagen varen.

Bezienswaardigheden

Het natuurgebied Weerribben-Wieden is door zijn afwisselende natuurgebieden zeer rijk in zijn variaties van planten en beesten. In 2002 zijn er in het gebied een groot aantal otters komen wonen, deze leven inmiddels met veel plezier in het gebied. Hoe bijzonder is het om een otter tegen te komen op je kajak trip?

Naast de otter leven er ook andere speciale dieren, denk bijvoorbeeld aan de zwarte stern of de vuurvlinder. Dit natuurgebied is ook het varen waard, wanneer jouw hart sneller gaat kloppen van bijzondere planten. Ook al is het natuurgebied gemaakt door de mens, het vormt toch een dankbaar leefgebied voor de moeraswolfsmelk, de parnassia en de groenknolorchis.

Tip

Niet alleen is het mogelijk om langer in het gebied met de kajak rond te varen, ook is het mogelijk er te overnachten. In het gebied zijn er meerdere trekkershutten of veenhuizen te huur. Een idillisch houten hutje aan het water, waar je vroeg in de ochtend je kajak ter water laat en in de middag weer terug komt. Zo beleef je het natuurgebied geheel in toepasselijke sfeer.

Kajak verhuur

In het gebied zijn er heel veel verhuurders van kajaks, maar ook van kano’s. Zeker rondom Giethoorn is het verstandig om van te voren een huurder te benaderen voor eventuele reserveringen. Giethoorn is een toeristisch gebied en het boten en kajak verhuur is zeker in de zomer erg druk.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

2. De Biesbosch in Nederland

Het Hollandse Biesbosch is een prachtig uitgestrekt natuurgebied verbonden met de rivieren de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede, en vormt samen met het Nederlandse Brabant een nationaal natuurpark. Het is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, en het biedt een bijzonder leefgebied voor veel fauna en flora. Door de verbinding met de zee, kent het gebied een getijdenverschil van wel 80 centimeter en met onstuimig weer zelfs wel meer.

In de wateren van de biesbosch beleef je de Hollandse natuur op zijn puurst. Overal vind je overhangende takken en planten die over het water heen hangen. Wanneer je een verkeerde afslag neemt, kan het zomaar zijn dat je vastloopt in het ondiepe water. Het gebied geeft bijzondere tochten, en welke route je ook neemt je bent altijd omringt met de natuur in zijn meest robuuste vorm.

Vakantie in Nederland met de kajak

De route

Het Hollandse Biesbosch heeft drie officiële routes die met bordjes aangegeven zijn. De eerste route start vanaf het Biesboschcentrum in Dordrecht en de twee andere routes starten vanaf Natuurpoort Vissershang.

Er zijn nog vele andere officiële en minder officiële kajakroutes te vinden, die allen te vinden zijn op de website van het Nationaal park de Biesbosch.
De Biesbosch heeft meerdere plekken waar je jouw kajak ter water kan brengen, ook deze zijn aangegeven op de route kaarten. Zeker de tochten vanuit Dordrecht en Sliedrecht zijn voor beginners goed te bevaren. Als je een ervaren kajakker bent, is het absoluut een aanrader om op avontuur te gaan in Drimmelen. Dit avontuur begin en eindig je met een oversteek op de Amer. De Amer wordt druk bezocht door de scheepvaart, dus weet waar je aan begint met deze tocht.

Bezienswaardigheden

In 1988 zijn de bevers weer teruggeplaatst in de Biesbosch, van oudsher een leefgebied van de bever. Inmiddels wordt het aantal bevers in de Biesbosch geschat op meer dan 300. Zij hebben met zijn allen wel meer dan 250 beverburchten gebouwd. Ontzettend bijzonder als je een bever in zijn natuurlijke omgeving spot.

Wanneer je in de meer bosrijke stukken van het Biesbosch komt is het mogelijk dat je een boommarter, ree, haas of misschien wel een vos tegen komt. Al zal je voor de vos wel heel vroeg uit de veren moeten, die komen vooral in de nacht naar buiten. Wanneer je warm wordt van speciale flora, ga dan op zoek naar de Spindotter, een unieke bloem die aan het water leeft of kijk uit naar de witte bloemen van de Noords Walstro.

Tip

Ga picknicken op de speciale plekken die hiervoor vrijgemaakt zijn. Of bezoek een van de vele restaurants langs de minder beboste routes, ga bijvoorbeeld lunchen bij de theetuin in Sleeuwijk en geniet van lokale producten omgetoverd tot lekkernijen.

Wanneer je langer wilt genieten van het Biesbosch kun je een overnachting boeken in de watertoren. Deze oude watertoren is omgedoopt tot een hotel en restaurant. Zo overnacht je op hoge hoogte met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Kajak verhuur

Er zijn drie verhuurbedrijven die het nationaal park De Biesbosch zelf promoot op hun website: Biesboschcentrum Dordrecht, Jachthaven van Oversteeg en de Natuurpoort De Biesbosch Vissershang. Daarnaast zijn er een tal van verhuurders in en rondom het natuurpark.

In het hoogseizoen is het verstandig om van te voren de verhuurder te contacteren. Boot, kano en kajakverhuur kan dan heel snel gaan. Doordat er veel verhuurders zijn kan je een route kiezen en daarbij de verhuurder zoeken. Zo geniet jij van het gebied wat je wilt bezoeken, zonder dat je eerst een grote afstand naar het gebied moet overbruggen.

3. Cevennen in Frankrijk

In het Zuid-Franse Centraal Massief ligt de streek Cevennen. Cevennen ligt voor een groot deel in het departement Lozère en voor een kleiner gedeelte in de departementen Hérault en Gard in de regio Occitanie. Bijna het hele gebied van Cevennen is benoemd tot Nationaal Park van de Cevennen.

Niet voor niets is de Cevennen opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Het prachtige gebied is een uitstekende bestemming voor een kajak vakantie. Het natuurpark beslaat namelijk een groot gebied met indrukwekkende landschappen en veel rivieren, beekjes, diepblauwe meren en kabbelende bergstromen. Het gebied is zo groot dat je hier perfect een lange vakantie kan beleven en elke dag een ander gebied kan ontdekken in de kajak.

De route

Er zijn in het gebied verschillende plekken waar een kajaktocht echt de moeite waard is. Zoals in elk gebied die we in deze blog bespreken, zijn er routes voor beginners en ervaren kajakkers.

Gorges du Tarn is een gigantische kloof, waar de rivier de Tarn doorheen stroomt. In de afgelopen eeuwen heeft deze rivier een kloof gemaakt die op sommige plaatsen tot wel 500 meter diep is. De natuur is zover het oog reikt prachtig. Wanneer je omhoog kijkt, is het uitzicht indrukwekkend. De rivier de Tarn heeft op bijna elke bocht wel een punt om ter water te gaan of waar je een verhuurder. De meeste verhuurbedrijven organiseren ook kajak trips geheel verzorgd met vervoer. Ook hebben zij de routekaarten voor wie alleen op pad wil. Het mooie aan het gebied de Cevennen is dat je praktisch overal je tocht kan starten.

Bezienswaardigheden

Wat is er niet een bezienswaardigheid in de Cevennes? Het hele gebied is een grote verzameling van pittoreske dorpjes, knusse marktjes en prachtige natuur. Sainte Enimie is een dorpje wat de moeite waard is om te bezoeken. Het dorpje ligt vlakbij de Gorges du Tarn, dus je kan het mooi aan een kajak avontuur door de kloof plakken.

Tip

Voor wie een liefhebber is van middeleeuwse gebouwen, is er het stadje Mende aan de oever van rivier de Lot. Het stadje heeft vele middeleeuwse gebouwen met als kers op de taart een prachtige dertiende-eeuwse brug de Pont Notre-Dame.

Kajak verhuur

Zoals gezegd is er geen reden tot een zoektocht. Langs de gehele rivier de Tarn vind je verhuurbedrijven. Het is dus mogelijk op zoek te gaan naar de juiste prijs/kwaliteitsverhouding.

4. Alpes-de-Haute-Provence

We blijven in het zuiden van Frankrijk met het gebied Alpes-de-Haute-Provence. Hier bevindt zich de Gorges du Verdon, een gigantische kloof met azuurblauw water. De kloof is erg indrukwekkend en het water steekt prachtig af tegen de hoge bergwand.

Niet alleen zorgt het voor een imponerende route voor de kajak, het zorgt ook nog eens voor fantastische foto’s. Naast de kloof is er ook een gigantisch stuwmeer de Lac de Sainte-Croix. Perfect voor een dag genieten op het water.

Gorges du Verdon - Op vakantie in Frankrijk met de kajak

De route

Wanneer je naar de Alpes-de-Haute-Provence op vakantie gaat is de Gorges du Verdon, toch wel je topattractie. Met zijn 25 kilometers in lengte kun je hier dagen je verwonderen over de schoonheid van de natuur. Er zijn verschillende strandjes en zijriviertjes om je dagtochten mee af te wisselen.

Bezienswaardigheden

Laat het drukke gebied achter je en ga naar de Gorges d’Oppedette, een rivierkloof waar je in een rustige omgeving kan genieten van zijn imposante natuur. Ook hier is het water in de meest prachtige heldere kleuren en kan je de vakantiedagen prima doorbrengen met elke dag een nieuw avontuur.

Tip

De hoofdstad van Alpes-de-Haute-Provence is Digne-les-Bains. Een stad met een bruisend centrum en die bekend staat om zijn thermale baden. Heerlijk dus om even een dag de spieren tot rust te brengen.

Kajak verhuur

Ook in de Alpes-de-Haute-Provence vind je veel kajak verhuurders. Zoals in elk wat toeristischer gebied is het slim om van te voren op zoek te gaan naar wat redelijke prijzen. Zo betaal je niet ongemerkt te veel tijdens je vakantie.

5. Moezelvallei in Duitsland

Met de Moezel laten we Zuid Frankrijk achter ons en gaan we naar de Duitse wijnstreek met zijn prachtige wijnranken langs de Moezel. In het lieflijke landschap tussen Trier en Koblenz stroomt de Moezel, een rivier die uitstekend is om per kajak te bezoeken.

Langs de gehele rivier bevinden zich speciale plekken om je kajak te water te laten. Daardoor biedt de Moezel zich als een uitstekende vakantiebestemming, wissel het stadse af met de natuur en start en stop wanneer je wilt.

Moezelvallei in Duitsland - Op vakantie met de kajak

De route

De Moezel is geliefd bij zowel wijntoeristen als watersporttoeristen. Op de website www.mosellandtouristik.de/nl vind je niet alleen alle aanmeerpunten maar ook campings, hotels, restaurants en andere bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

Het is vanzelfsprekend dat wanneer je je in een Duits wijngebied bevindt, je op bezoek gaat bij een wijnhuis. Daar zijn er vele van in alle vormen en maten. Bezoek een van de wijnfeesten in de streek en maak mee wat het is om in de Moezelstreek thuis te zijn.

Tip

Word je blij van geschiedenis? De Moezel is een gebied waar de Romeinen een lange tijd vertoefd hebben. Ga op bezoek bij Burcht Els of Burcht Cochem en beleef hoe er al die jaren geleden genoten werd van de streek.

Kajak verhuur

Praktisch elk dorp, stad, camping en hotel verhuurt hier kajaks en organiseert dagtochten. Besluit van te voren wat je wilt zien en zoek daarbij je verhuurder, dat scheelt veel reiskosten en je kan zo het water op.

Kopen of toch huren?

Wanneer je een bestemming en het soort vakantie met de kajak uitgekozen hebt, komt automatisch de volgende vraag. Zal ik een kajak kopen voor op vakantie of ter plaatse een kajak huren? Wanneer dit je eerste kajaktrip is, kan het verstandiger zijn je kajak te huren. Op die manier is het mogelijk bekend te worden met verschillende soorten en merken kajaks.

In deze artikels vind je heel wat inspiratie en tips over de aankoop van een kajak en waar je op moet letten.

Wordt dit niet je eerste kajak avontuur? Wellicht dat je dan voordeliger uit bent met een eigen kajak. Het grote voordeel van het bezitten van je eigen kajak is dat je altijd en overal het water op kan. Wanneer je besluit elke keer te huren, blijf je beperkt tot de omgevingen waar verhuurders zijn. Zo mis je prachtige omgevingen en je bent afhankelijk van het materiaal van de verhuurder. Als je dus vaker kajak vaart is kopen dus niet alleen voordeliger. Het biedt je ook nog meer vaar opties.

Een kajak kopen is natuurlijk een persoonlijke keuze en er bestaat een ruim aanbod. Er is bijvoorbeeld keuze uit een recreatieve kajak, een toerkajak of een zeekajak. Door eerst een aantal keer een kajak te huren, is het mogelijk uit te zoeken welke kajak het beste bij jou past. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je al meer ervaren bent en van langere tochten houdt. Wellicht kies je daarom uiteindelijk wel voor een toerkajak, met extra waterdichte compartimenten.

Mag ik overal kajakken?

Per land en gebied kunnen reglementen en wetten verschillen. Zo kan het zijn dat de rivier de landelijke vaarwegen wetten volgt, en het stuwmeer, dat zich goed leent voor de watersport, juist meer lokale restricties heeft. Het is daarom altijd slim om van te voren goed uit te zoeken wat je als kajakvaarder wel en niet mag. Zo zijn er kanalen waarin je prima mag varen, zolang je maar stuurboordwal aanhoudt. Er zijn ook riviertjes waar je alleen op mag varen als het waterpeil hoog genoeg is. Het natuurbeheer wordt ook steeds strenger. Dat is natuurlijk heel erg fijn, want zo worden de mooie kajak routes behouden.

Er gelden daardoor wel veel strengere regels op het gebied van waar en hoe je kajak ter water mag. Lees je dus van te voren goed in, en ga het water alleen op met de juiste kennis van het watergebied. Volg daarnaast ook ten allen tijden de standaardregels van de watersport op. Hou zoveel mogelijk stuurboordwal aan, ontwijk de scheepvaart en behoudt de rust in natuurgebieden. Kortom, respecteer de natuur en je mede watersportliefhebber.

Wildkamperen met de kajak

Wanneer je een vakantiebestemming gevonden hebt, rest nog alleen de vraag waar te overnachten met je kajak. Er zijn natuurlijk vele camperplaatsen langs het water, zodat je altijd wel een plekje vindt om je tent op te zetten. Wanneer je genoeg gevaren hebt, mag je dan zomaar overal je tent opzetten? Dat mag niet in Nederland en Duitsland, in Frankrijk is het een beetje een grijs gebied. Zo mag je kamperen op een terrein met toestemming van de eigenaar of als het minstens een uur lopen is naar de dichtstbijzijnde plek. Echt wildkamperen is alleen legaal in landen zoals Zweden en Noorwegen.

Tot slot…

Welke bestemmingen zijn goed om te kajakken? In onze ogen kan je zowel in Nederland, Frankrijk als Duitsland met je kajak op droomvakantie. Natuurlijk zijn er meer landen en plaatsen waar je terecht kan om te kajakken, maar voor nu hebben wij het gehouden bij de 5 parels van Europa, die op een fatsoenlijke reisafstand liggen. In welke volgorde je ook de plaatsen gaat bezoeken, we weten zeker dat elke reis een uitzonderlijke vakantie zal worden. Geniet van al het moois dat Nederland te bieden heeft, vergaap je aan de diepste kloven van Zuid-Frankrijk en proost bij de ondergaande zon met de fruitigste Duitse wijnen. Waar de reis ook heen gaat, de kajak maakt elke vakantie tot een fantastisch avontuur.