De beste boeken over kajakken

De beste boeken over kajakken

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de 8 beste boeken over kajakken. Wellicht ben jij een ervaren kajakker of gewoon een groot fan, dan zal jij veel plezier uit deze boeken kunnen halen en zeker ook nog wat nieuwe kennis. Echter, wanneer jij een beginner bent en meer wil weten over kajakken, dan zijn deze boeken ook super, want ze helpen je op weg om alles te leren over kajakken. De boeken die besproken worden gaan over allerlei soorten manieren van kajakken en bieden kaarten om mee te kunnen kajakken.

Kanoparadijs Nederland

Kanoparadijs Nederland leert jou Nederland zien als een paradijselijk kanoland. In dit boek vind jij de 43 meest bijzondere kayaktochten in Nederland. Er zijn een aantal zeer handige elementen toegevoegd om jou te helpen bij het vinden van de ideale tocht. Zo zijn de routes op provincie ingedeeld en zijn er gps-routes bijgevoegd zodat jij de weg niet kwijt raakt. Echter, het is zeker niet alleen een routeboek. De schrijvers hebben prachtige verhalen over de routes toegevoegd gecombineerd met de mooiste foto’s.

De foto’s van auteur Jolanda Linschooten zullen jou zo snel mogelijk in de auto willen laten stappen op weg naar het water. Linschooten is een professioneel fotograaf en haar foto’s zijn meerdere malen gepubliceerd in National Geographic. Daarbij heeft niemand meer ervaring in Nederland over kajakken dan de tweede auteur Frank van Zwol. Samen maken zij dus een geweldig duo om jou te introduceren in het kajakken in Nederland. Kortom, dit boek is een aanrader voor een ieder die kajakt of wil gaan kajakken in Nederland. Zelfs voor de meest ervaren kajakkers staan er zeker nieuwe routes in dit boek.

Fifty places to paddle before you die

Ben jij iemand die van bucketlijstjes houdt? De mooiste plekken zoeken en bedenken om heen te gaan voordat je sterft en dan afstrepen maar? Dit boek helpt jou daarbij in het gevallen van kajakken. Als jij er niet van houdt, dan krijg je met dit boek in ieder geval 50 waanzinnige kajakspots. Dit boek voorziet jou niet alleen van de plekken, maar het neemt je er als het waren al mee heen op een onwijs spannende manier. Door de heerlijke schrijfstijl van Chris Santella voel jij de adrenaline al opkomen. Je zal niet meer kunnen wachten om naar één van de plekken te gaan. Daarbij zijn de verhalen van prachtige foto’s voorzien zodat jij niets aan de verbeelding hoeft over te laten.

Allereerst is dit boek niet alleen maar voor kajakkers bedoeld. Er staan ook plekken in om te raften en te suppen. De plekken strekken verder over de hele wereld uit van de Grand Canyon tot aan de Komodo eiland en Alaska. De Komodo eilanden staan zeker bij mij boven aan de lijst aangezien je daar met een beetje geluk langs de beruchte Komodovaraan kan kajakken.

Met dit kajak boek krijg jij ongelofelijk veel inspiratie om te gaan reizen met de kajak. Wanneer dat niet mogelijk is, dan heb je toch veel lol en beleef je de tochten een klein beetje vanuit jouw luie stoel. Daarom hoef je niet bang te zijn dat dit boek jou niet zal interesseren als je niet gaat reizen. Santella neemt jou vanuit huis mee op reis door zijn prachtige verhalen en mooie foto’s.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en inspiratie.

Kajak verhalen

Dit is een boek met herkenbare verhalen voor de ervaren kajakker en onwijs veel inspiratie voor zowel de nieuwe als de ervaren kajakker. De titel zegt precies wat het boek jou biedt: prachtige verhalen van over de hele wereld, maar ook in ons eigen landje van kajakkers. De verhalen zijn erg goed geschreven. Het ene verhaal is spannend, het andere grappig en het derde informatief. Kortom, dit boek is leuk om te lezen, heeft inspiratie en leert jou over alle ins- en outs van kajakken: een echt kajak boek.

Een kleine greep uit de verhalen biedt een mooi inzicht in wat je kan verwachten. Het verhaal van Hendra ligt bij ons allemaal dichtbij het hart. Zij maakte een Elfstedentocht en ervoer op haar eigen manier de ontberingen en schatten van deze tocht. Rein had de schrik van zijn leven toen hij dacht te kajakken met een dolfijn, terwijl dit een Witte Haai bleek te zijn. Tot slot was Rolf de gelukkige die met walvissen het water moest delen. Kortom, alle verhalen zijn prachtig en delen een unieke kajakervaring.

Dit boek geeft ook inspiratie om eens andere manier van kajakken uit te proberen. Zo wordt er verteld over zeekajakken en kanokamperen. Als jij dacht dat je alles op het water wel eens had gezien, lees dan dit kano boek volnieuws kajak verhalen.

Man in het wild

Dit boek is anders dan de vorige en zal jou op een andere manier bekoren. Waar de andere boeken jouw vertellen over prachtige tochten, gaat dit boek over veel meer. Jaco Benckhuijsen is een ongekende natuurliefhebber en ervaren kajakker. Deze man houdt er van om alleen te zijn op plekken waar de natuur zijn kracht laat zien. Hij maakte tochten over de grootste toendra’s voordat zijn blik op een andere grote eenzame vlakte kwam: de zee.

Met zijn vouwkajak ging hij de woeste wateren ontdekken. Zo kajakte hij bij Papoea Nieuw Guinea, waar hij sliep bij de plaatselijke bevolking. Ook ging hij langs bij Nikolski, waar maar 23 mensen wonen. Echter, zijn spannendste toch was toch echt bij Vuurland, waar hij daadwerkelijk in strijd moest tegen de ruige zee met metershoge golven. Ondanks deze ruige verhalen is Benckhuijsen in staat om de schoonheid van de plekken en avonturen te beschrijven.

Naast de prachtige verhalen over de natuur en de kajak, leer je ook vooral veel van dit boek. Benckhuijsen vertelt op krachtige manier over de binding tussen jou en jouw omgeving. In die zin ben je nooit alleen zolang je de omgeving leert waarderen. Ook dit boek is geschikt voor zowel beginnende kajak liefhebbers als de doorgewinterde. De verhalen zijn uniek en bieden daarom voor een ieder iets nieuws. Dit is een echte ‘page-turner’ en hoogstwaarschijnlijk neem je het boek mee op je volgende tochten om de verhalen nogmaals te kunnen lezen bij een kampvuur.

Brandingkajakken in de Lage Landen en de rest van de wereld

Het zou zo maar kunnen dat je nog nooit van brandingkajakken hebt gehoord. Dit is een waanzinnige sport die als het ware surfen en kajakken combineert. Dit boek leert jou alles over deze sport en als jij de sport al wel kende, dan leer jij alsnog ontzettend veel van Rein Hagenaars, die het boek heeft geschreven. Hoewel het boek zich voor op Nederland focust krijg jij ook ontzettend veel informatie over de mogelijkheden in het buitenland.

In de meeste boeken over kajakken vind je maar een paar pagina’s over deze sport. Er wordt meestal kort verteld wat het inhoudt, maar meer ook niet. Dat kom onder andere doordat maar weinig mensen verstand hebben van de sport. Hagenaars heeft dat wel en maakt de sport toegankelijk voor iedereen. Zijn enthousiaste en informatieve stijl van schrijven zorgt ervoor dat je meteen naar het strand wil met een kajak.

Het boek vertelt jou niet alleen wat brandingkajakken is en hoe je het moet doen, maar verschaft jou ook van de informatie over de goede technieken en plekken om het uit te proberen. Daarbij zijn er hoofdstukken over de planten en dieren langs de kust, het verlenen van eerste en hulp en het zelf geven van training.

Paddle Your Own Kayak

Waar de meeste boeken tot nu toe vooral om mooie verhalen en inspiratie draaide, is dit het meest complete handboek. Dit kano boek geeft jou alle mogelijke informatie om te kunnen kajakken, maar ook om jezelf te verbeteren. Wees niet bang dat je door pagina droge stof heen moet. Gary en Joanie McGuffin, de schrijvers van het boek, wisselen de informatie af met prachtige verhalen en nog veel mooiere foto’s. Zo vertellen de verhalen jou over de geschiedenis van de kajak van de Inuiten.

De meeste mensen hebben wel eens in een kajak gezeten en kunnen zichzelf dan best een beetje vooruit krijgen. De McGuffin’s introduceren jou met de echte technieken van het kajakken. Zo leer jij alles over hoe je de pedal door het water moet halen, maar ook over hoe jij je balans in de kajak houdt. Dit stelt jou in staat om efficiënter te kunnen kajakken, waardoor jij langere tochten kan maken en heftigere wateren aankan. Ook leer je welke kajak en welke maat pedal voor jou geschikt is. Kortom, met dit boek ga jij van een amateur niveau naar een professioneel niveau.

Tot slot lees jij alles over hoe je tochten kan maken. Dus wat moet je meenemen, hoe moet je het weer in de gaten houden, hoe maak je eten onder weg en filtreer je natuurlijk water. Met al deze vragen kan jij op stap. Vergeet het boek vooral niet mee te nemen, want je zal er zeker nog wat aan hebben, terwijl je op stap bent. Al met al is dit een must have voor elke liefhebber of aanstormend professioneel kajakker.

ANWB Waterkaart

De laatste twee boeken die we aanraden bevatten allerlei kaarten en routes voor op het water. Deze boeken zijn essentieel als je wil gaan kajakken. Zorg dat je ze altijd bij je hebt, want je wil op het water niet de weg kwijt raken. Wellicht verdwaal je niet totaal in Nederland, maar je wil soms ook gewoon de snelste route kunnen vinden, bijvoorbeeld als het donker gaat worden. Daarbij moet je dit boek niet links laten liggen, omdat je kaarten op je telefoon hebt. Jouw telefoon kan kapot gaan, zoekraken of geen verbinding hebben. De waterkaarten, waaronder die van de ANWB, zijn dus essentieel voor jou kajakset.

De ANWB heeft een hele serie aan waterkaarten. Sommige zijn voor het hele land en andere focussen op een bepaald (natuur)gebied. Als jij veel in één gebied kajakt, dan is het verstandig om het boek voor dit gebied te kopen. De meer algemene boeken zijn altijd fijn om te hebben.

Hoe moet je zo’n kaarten boek nou gebruiken? Vooral jongere generaties hebben hier steeds meer moeite mee, omdat zij nooit navigatiekaarten hebben gebruikt. In dat geval is het belangrijk om de kaarten thuis al eens te bekijken. In het boek staat precies hoe je de kaarten moet lezen en waar de verschillende symbolen voor staan. Het is altijd goed om een kompas bij je te hebben om echt de weg niet kwijt te raken. Tot slot is het erg fijn dat dit boek erg sterk is en tegen een beetje water kan.

De Weerribben

Dit kaartenboek verschaf jou met kaarten van het natuurpark de Weerribben in Overijssel. Hoewel het boek met name wandelroutes bevat, zitten er ook een paar mooie kajakroutes in. Kortom, als jij weleens naar dit gebied gaat of als je het wil gaan ontdekken, dan is dit het ideale boek. Daarbij is het leuk om het gebied zowel op het water als land te ontdekken, dus maak ook eens een wandelin

Veel lees en kajak plezier!

Met deze lijst aan waanzinnige kajakboeken kan jij wel even uit de voeten. Je zal ontzettend veel inspiratie op doen en ongelofelijk veel leren. Daarbij bevatten de boeken prachtige foto’s en bijzondere verhalen. Voor ieder is er wat wils, dus bestel de boeken vooral voor jezelf of geef ze cadeau aan een andere liefhebber van de kajak. Wij wensen jou graag veel lees plezier en nog veel plezier en mooie ervaringen op het water.