De mooiste kajakroutes in Noorwegen - Kajakkopen.com

De mooiste kajak routes in Noorwegen

De mooiste kajak routes in Noorwegen

Écht iets voor op je bucketlist: kajakken in Noorwegen!
Hou jij van avontuur? Sportiviteit? En de natuur? Dan is kajakken op vakantie echt iets voor jou. Noorwegen is het perfecte land om avontuurlijke reizen te maken met de kajak. Kajakken onder de sterren? Kajakken over de smalle riviertjes? Kajakken bij zonsondergang? In dit artikel delen we alle informatie die je nodig hebt als je wil gaan kajakken in Noorwegen. Op wat moet ik letten? En wat zijn de beste plekken om te kajakken in Noorwegen? Een kajak trip…HELP! Hoe organiseer ik dat?

Er zijn in Noorwegen enorm veel vaarroutes om te doen met de kajak. De gemiddelde routes duren ongeveer 2 à 3 uur. Voor de meeste routes heb je geen ervaring nodig. Hieronder vind je de beste plekken om te kajakken in Noorwegen, 6 routes die je kan doen met de kajak. Voor al deze routes geldt dat de organisatie die de route regelt een kano of een kajak beschikbaar stelt. Dit betekent dus dat je geen eigen kajak hoeft mee te nemen, dit mag natuurlijk wel.

Verken de prachtige omgeving van Oslo Fjord

Peddel langs alle prachtige bezienswaardigheden van Oslo Fjord, tijdens de drie uur durende kajaktocht. De Oslofjord laat jou alle hotspots zien van de stad, het strand en de eilanden. De tour wordt georganiseerd door Oslo Kayak Tours. Op basis van de grootte van de groep en de ervaring van de groep stippelen de gidsen de route uit. Dit betekent dus dat er geen ervaring is vereist. Dit mag natuurlijk wel. De tour is gratis te annuleren tot 24 uur van tevoren. De tour kan worden gegeven in het Engels. Het vertrekpunt van de tour is: “Karenslyst båtopplag, Drammensveien 164, 0277 Oslo, Norway”, dit is tevens het eindpunt.

Kajakken bij zonsondergang, wie wil dat nou niet?

Northern Explorer biedt jou een kajaktocht aan die begint bij zonsondergang. Er wordt in deze tocht meer aandacht besteed aan de setting dan aan de omgeving. Zo dobbel je in een dubbele kajak om samen met jouw vriend of vriendin deze tocht te maken. Onderweg zijn er hapjes, thee en gezelligheid van de gidsen. De tour duurt drie uur lang en begint om 10 uur ’s avonds (bij zondsondergang). Het vertrekpunt is “Eggumsveien 655, 8360 Bøstad, Norway”, dit is tevens het eindpunt. De tour is gratis te annuleren tot 24 uur van tevoren. De tour kan worden gegeven in het Engels. Ervaring is niet vereist.

Kajakken bij zonsondergang in Noorwegen - Kajakkopen.com

Ålesund: de toegangspoorten tot een sprookjeswereld

Ålesund, de prachtige stad op het water. Het doet je wellicht een beetje denken aan Venetië, echter in tegenstelling tot Venetië mag je in deze wateren wél vrij kajakken. De stad wordt door alle mooie gebouwen en vormgeving ook wel de Art Nouveau stad genoemd. Tijdens deze tocht kajak je door de binnenwateren van Ålesund in een klein groepje van maximaal 10 personen. Hierdoor heb je meer een persoonlijkere ervaring, dan bij kajakroutes in grotere groepen. De route last verschillende pauzes in, zodat jij genoeg tijd hebt om foto’s te maken. De vertrektijden zijn flexibel. Het vertrekpunt is Notenesgata 3, 6002 Ålesund, Norway. De tocht duurt 2 uur. Let op! Deze tour is onherroepelijk: dit betekent dat je deze tour niet kan annuleren! De tour wordt georganiseerd door Uteguiden Ålesund en is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar. Ervaring is niet vereist.

Kajakken vanuit Svolvær: een reis speciaal voor beginners

Ben je nou niet zo ervaren en ben je echt op zoek naar een speciale reis voor beginners, dan is deze reis vanuit Svolvær wellicht een goede optie voor jou. De reis wordt georganiseerd door XXLofoten en is speciaal voor beginners. Er wordt gebruik gemaakt van tandem-kajaks zodat jij stabiel op het water blijft liggen. Je begint bij “XXLofoten AS, Joh. E. Paulsens gt. 9, 8300 Svolvær, Norway” en eindigt hier ook weer. Svolvær ligt aan de Lofoten-eilandengroep. Je vaart over het meer gelegen aan Svolvær. De route duurt twee uur. De tour is gratis te annuleren tot 24 uur van tevoren. De tour kan worden gegeven in het Engels.

Kajakken in Noorwegen, Lofoten - Kajakkopen.com

Langdurige route in Lofotens Little Hawaii

Tijdens deze route ontdek jij de prachtige natuur en de adembenemend mooie landschappen van de Skrova-eilanden. Deze tour wordt gegeven door Wild Seas. Je gaat via de boot van Svolvær naar Skrova. Als je geluk hebt zie je onderweg wilde dieren zoals zeearenden, rivierotters, bruinvissen etc. Echte ervaring is niet vereist, houd er wel rekening mee dat deze tour 5 tot 6 uur duurt. Om mee te doen in aan deze tour moet je minimaal 10 jaar oud zijn en minimaal 120 cm lang zijn. De tour is gratis te annuleren tot 24 uur van tevoren. De tour kan worden gegeven in het Engels. Er zijn hapjes en lunchpakketten te bestellen. Het vertrekpunt is: “Torget, Svolvær, Norway”, dit is ook het eindpunt. Tijdens de route vaar je langs Svolvaer, Vagan en de Lofoten eilanden.

Voor de échte fanatiekelingen onder ons: een 6-daagse Fjord-kajaktocht

Wil je niet een paar uurtjes of een middagje kajakken, maar wil je het groots aanpakken? Dan kan je kiezen voor deze 6-daagse kajaktocht, georganiseerd door Norway AdvenTURes. In een groep van maximaal 8 mensen vaar jij langs de fjorden van West-Noorwegen. Maaltijden en algemene kampeerspullen zijn bij de reis inbegrepen (een slaapzak moet je bijvoorbeeld dus nog wel zelf meenemen). De reis wordt gegeven in het Engels. De kajaktocht begint bij Ålesund. Vervolgens kajak je door de Storfjord & Geirangerfjord en eindig je bij het dorp Geiranger. Onderweg zijn allerlei bezienswaardigheden, zoals de Seven Sister-waterval. Het vertrekpunt is tevens het eindpunt: “Volsdalen Camping, Sjømannsvegen 1, 6001 Ålesund, Norway”. Tijdens de reis zijn er ervaren gidsen aanwezig. Deze tour is onherroepelijk: dit betekent dat je deze tour niet kan annuleren!

Lees zeker onze tips over niet te vergeten accessoires voor je kajaktocht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

Mag ik overal kajakken in Noorwegen?

Hou je niet zo van de georganiseerde kajakroutes en wil je liever zelf, vrij, in de natuur kajakken? Dat kan in Noorwegen ook. In Noorwegen geldt het allemansrecht, oftewel: “het recht van de vrije toegang”. Dit recht is ontstaan op basis van het respecteren van de natuur, het landschap en het milieu. Door dit recht kan iedereen vrij gebruik maken van de natuur. Wel worden er eisen gesteld aan het gebruik van dit recht: om je te beroepen op dit recht moet je de natuur, het landschap, de boeren, de landeigenaars, andere gebruikers en het milieu met respect behandelen. Dit betekent dat jij bijvoorbeeld niet je afval mag laten rondslingeren of de huisdieren en het vee mag hinderen. In Noorwegen zijn natuur en buitenactiviteiten hele belangrijke onderdelen van de nationale identiteit.

Het allemansrecht houdt dus samenvattend het volgende in:

 • Je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wil in de natuur, echter uitgesloten is het omheind land. Het omheinland zijn privégebieden. In iemands achtertuin staan mag dus niet.
 • Skiën, paardrijden, fietsen, zwemmen, kanoën, roeien en zeilen mag dus ook in deze vrije natuurgebieden.
 • De eis om van dit recht gebruik te kunnen maken: de natuur en haar omgeving met respect behandelen. Geen onnodige hinder veroorzaken.

Dit betekent dus ook dat jij de 6 uitgestippelde kajakroutes hierboven zelf op eigen initiatief kan kajakken! Hou er wel rekening mee dat je dan bij een verhuurbedrijf je kajak moet huren of er zelf één moet meenemen.

Wildkamperen in Noorwegen

Doordat er dus sprake is van het allemansrecht in Noorwegen, mag je ook (wild) kamperen in Noorwegen. Wel gelden dezelfde eisen als hierboven genoemd, zo mag je niet de dieren hinderen of de natuur respectloos behandelen. Overnachten mag overal in de vrije natuur, zoals in de bossen of bergen. Echter mag je niet op akkers die zijn ingebracht in de natuur of op parkeerterreinen overnachten. Indien je een plek hebt gevonden en er andere huizen aanwezig zijn, dan moet je minimaal 150 meter afstand houden van de dichtstbijzijnde huizen of hutten van iemand anders.

Als je meer dan twee dagen wil overnachten op dezelfde plek en je bevindt je op een stuk land dat in eigendom is van iemand, dan moet je eerst toestemming vragen een de eigenaar van dat stuk land. Toiletten mag je niet overal legen. Hier zijn speciale zones voor aangegeven. Houd je hier netjes aan. In beginsel mogen bessen, padenstoelen en bloemen worden geplukt. Let op: in de meest noordelijke provincies van Noorwegen (Finnmark, Nordland, Troms) gelden andere regels omtrent het plukken van vruchten en groentes.

Wildkamperen in Noorwegen tijdens je kajakvakantie - Kajakkopen.com

Dé checklist voor je kajakvakantie in Noorwegen

Voordat je gaat kajakken in Noorwegen is een goede voorbereiding essentieel! Maak een paklijst voor jezelf en controleer deze regelmatig. Hieronder wat essentiële spullen die je wellicht kan vergeten:

 • Thermolegging
 • Thermoshirt
 • EHBO kit
 • Naai-set
 • Waterdichte zakken
 • Zonnecrème
 • Anti-muggen gel
 • Waterdichte zakken/pakton
 • Lucifers of aanstekers
 • Zaklantaarn
 • Reserve batterijen
 • Plastic zakken
 • Reservebril (indien je een bril of lenzen draagt)
 • Brillenkoordje (niet alleen voor brillendragers, een brillenkoordje is ook heel handig om aan je zonnebril vast te maken, zodat je deze niet verliest tijdens het kajakken
 • Medicijnen
 • Vaarkaart
 • Mondkapje
 • Paspoort of ID-kaart
 • Desinfectie gel
 • Wc-rol
 • Handdoek
 • Ducktape
 • Zakmes
 • Voor de dames: houd rekening met de spullen die je nodig hebt bij eventuele menstruatie

Natuurlijk is de checklist ook afhankelijk van de soort reis die je gaat maken: ga je bijvoorbeeld op 6-daagse kajakvakantie of ga je voor 3 weken? Neem jij je eigen kajak mee of huur je daar een kajak?

Lees dit artikel vooraleer je een kajak aankoopt. We beantwoorden de vraag; Waar op moet ik letten bij de aankoop van een kajak?

Transporteren van je eigen kajak of een kajak huren?

Houd rekening met het transporteren van de kajak indien je je eigen kajak wil meenemen. Een kajak van minder dan 5 meter transporteren is conform de wet geen probleem. Je kan dus een kajak kopen voor de vakantie.

Een kajak kan je op speciale kajakhouders vervoeren die bovenop je auto worden geplaatst. Een auto kan gemiddeld tussen de 75 en 100 kilogram dragen. Ook bestaan er wagentjes die je achter de auto plaatst aan de trekhaak. Deze aanhangwagens mogen volgens de wet maximaal 4 meter hoog zijn, 2,55 meter breed en 12 meter lang. Het is natuurlijk essentieel dat jij de geschikte auto hiervoor hebt, dus check eerst even wat jouw auto maximaal kan trekken en dragen. Als je met het vliegtuig gaat, dan moet je een kajak huren. Indien de kajakvakantie eenmalig bedoeld is, is het wellicht goedkoper om te huren. Een eigen kajak moet je natuurlijk onderhouden.

Daarnaast moet je een vervoersmiddel voor de kajak aanschaffen (indien je deze nog niet hebt). Dit kost ook weer extra geld. Heb je nog geen ervaring met kajakvakanties? Dan is het misschien handiger om eerst een kajak te huren. Zo kan jij gerust kennis maken met deze vakanties, zonder dat je gelijk vastzit aan een eigen kajak. Bovendien heb je bij het huren van een kajak geen opslagruimte nodig bij thuiskomst.

Camping of hotel?

Je kan natuurlijk wildkamperen in Noorwegen door het allemansrecht. Neem een tent mee, de benodigde spullen en zoek de mooiste plek in de natuur uit.

Hou jij meer van vastigheid, dan kan je ook kiezen voor een camping. Bij een camping krijg je de sfeer van de natuur mee, maar zit je toch op een wat meer afgeschermde plaats, in plaats van midden in de natuur. Je kan ook kiezen voor een hotel. In een hotel heb je meer luxe en comfort.

Het is maar net wat je wil: wil je het echte kampeerleven ervaren en is luxe overbodig? Dan is wildkamperen of een camping iets voor jou. Hou je meer van een lekker bed, een warme douche en iets meer luxe, dan past een hotel wellicht meer bij jou. Het is uiteraard vaak zo dat je voor meer luxe ook meer moet betalen. Zo is een hotelkamer boeken vaak duurder dan een standplaats of een huisje huren op de camping. Wildkamperen is natuurlijk gratis qua standplaats.

Kajak benodigdheden

Op wat moet ik letten bij het aanschaffen van een kajak? En wat heb ik hiervoor nodig? Bij een kajak heb je natuurlijk verschillende aanvullende spullen nodig, van zwemvest tot een peddel. In dit artikel lees je alle benodigdheden voor de kajak.

Met een reisorganisatie of op eigen houtje?

Dan misschien wel de hamvraag van de hele reis: ga ik zelf op pad en een route uitstippelen, of sluit ik mij liever aan bij een reisorganisatie? Indien je onervaren bent op het gebied van kajakvakanties en weinig weet over Noorwegen, dan is misschien een reisorganisatie wat meer voor jou. Deze reisorganisatie stelt jouw reis samen, zodat jij precies weet waar je aan toe bent en welke plekken je gaat ontdekken.

Pakketreizen van een reisorganisatie zijn vaak goedkoper, dan wanneer jij alle onderdelen zelf inhuurt. Tijdens een reis met een reisorganisatie word je begeleid door een gids die jou alle benodigde informatie verschaft. Het nadeel van het reizen met een reisorganisatie is dat je natuurlijk minder vrijheid hebt. Je bent gebonden aan het pakket dat je hebt gekozen. Indien je je eigen reis helemaal zelf wil samenstellen, is het slimmer om geen pakket van een reisorganisatie te nemen.

Dit betekent natuurlijk niet dat je geen hulp kan inschakelen van een reisbureau. Reisbureaus weten vaak veel over de plek en kunnen jouw helpen met het inplannen en uiteenzetten van jouw reis. Ook bieden reisbureaus tegenwoordig pakketten aan waarbij jij zelf het pakket kan samenstellen. Dit betekent dus dat het reisbureau verschillende opties beschikbaar stelt. Uit deze opties kan jij kiezen om zo je eigen reispakket samen te stellen.

Dit is een perfecte middenweg indien je niet vast wil zitten aan een vast pakket van een reisorganisatie, maar ook niet alles op eigen houtje wil beslissen en organiseren.

Bijzondere overnachtingen in Noorwegen

Noorwegen is prachtig! Genoeg plek om te overnachten tijdens de kajakvakantie. Weer moet je jezelf de vraag stellen of jij in alle vrijheid wil wildkamperen of toch liever houdt van wat meer luxe. Wildkamperen kan in Noorwegen overal (behalve op privé grond), dus keuzemogelijkheden genoeg. We hebben 3 mogelijkheden uitgezocht waar je zou kunnen overnachten in Noorwegen.

Het Scandic Ishavshotel: voor alle luxepoezen

Dit rustige hotel ligt in Tromsø en is ideaal als je even wil ontspannen en de drukte wil ontvluchten. In dit hotel is wifi aanwezig. Er is een 24-uurs receptie en ook is er roomservice. Het ontbijt is inbegrepen. Bepaalde kamers hebben een dakterras. Het Scandic Ishavshotel ligt vlakbij de meest populaire hotspots en bezienswaardigheden van Tromsø. Zo ligt de Arctic Guide Service Tours op 100 meter afstand en de Tromso Domkirke op 200 meter afstand. Het adres van het hotel is: “Fredrik Langes gate 2, Tromsø 9008 Noorwegen”. Het hotel heeft uitzicht op zee en heeft allergievrije kamers.

Overnachten in een boomhut?

Wil je liever een unieke overnachtingsplaats? Dan is een boomhut wellicht iets voor jou. In Noorwegen worden boomhutten steeds populairder. Een bekende boomhut is de boomhut “Kraggbua”. Deze boomhut ligt in een bergachtige omgeving genaamd Granberget. De boomhut is gebouwd op hoge dennenbomen, wel 7 meter van de grond en meer dan 7000 meter boven de zeespiegel! De boomhut is van verwarming en isolatie voorzien. Zo kan jij ook in de koude winternachten hier met een gerust hart slapen. Het adres van deze boomhut is: Granbergveien 727, Engerdal. De boomhut wordt aangeboden door Tretopphytta. Krijg jij al hoogtevrees?

Een camping in Noorwegen?

Natuurlijk kan je ook kamperen in Noorwegen op een officiële camping. Zo is er in Noorwegen de Bogstad camping. Deze camping ligt op de Ankerveien 117, 0766 in Oslo. De camping ligt op 900 meter van het Sognsvann-meer en beschikt over een terras. Er zijn op de camping verschillende huisjes beschikbaar. Er is gratis parkeergelegenheid en gratis wifi. In de kamers heb je thee en koffie tot je beschikking en ook zijn de kamers rookvrij. De camping ligt aan het strand. Op deze camping zijn er speciale voorzieningen voor gehandicapten.

Tip: wil je liever niet in een tent of hut overnachten, maar is een hotel te duur? Kijk dan bij verschillende guesthouses. Het huren van een guesthouse of pension is vaak goedkoper dan een hotel en je zit toch lekker warm in een huis! Deze guesthouses zijn vaak christelijk ingesteld: dat betekent dat ze enorm open en gastvrij zijn, maar ook dat roken of drugs een taboe is. Houd hier rekening mee.

Tips!

Zo veel informatie, kan je het nog aan? Tijdens jouw kajaktripje is het dus allereerst belangrijk om te kiezen of je een lange of korte vakantie wil.

Heb je de lengte van je vakantie bepaald? Ga dan op zoek naar mooie kajakroutes en bepaal vervolgens of je bijvoorbeeld wil wildkamperen of liever in een hotel zit.

Maak op tijd een paklijst voor jezelf, zodat je niks meer vergeet. Heb je je vakantie al op papier uitgestippeld of ben je nog bezig? Hier nog wat extra tips voor jou!

 • Heb je een vaste accommodatie gehuurd? Bekijk op verschillende vergelijkingssites de ervaringen van andere. Bovendien kan je op vergelijkingssites ook de prijzen vergelijken.
 • Heb je een omgeving uitgezocht waar jij graag wil wildkamperen? Zoek naar reviews van mensen over deze omgeving. Deze mensen hebben wellicht jouw trip al gedaan. In deze reviews wordt vaak nuttige informatie gedeeld of worden er tips gegeven waar jij rekening mee moet houden.
 • Kijk op Youtube of er al verschillende filmpjes zijn over de omgeving die jij wil bezoeken. Op afbeeldingen kan de omgeving wat anders overkomen, omdat afbeeldingen bewerkt kunnen zijn. De omgeving is vaak duidelijker te zien op filmpjes: dus zoek op Youtube of er al filmpjes bestaan over jouw gekozen omgeving en oriënteer je zo beter op jouw vakantie!

Boek je vakantie

Een kajakvakantie in Noorwegen is écht wat jij op je bucketlist moet zetten. Voor de groentjes onder ons: kies voor een pakket van een reisorganisatie en laat je betoveren door alle bezienswaardigheden van Noorwegen. Kies voor een kajakroute waar je geen ervaring voor nodig hebt. Kajakken zijn vaak te huur bij de onderneming die de reis organiseert. Zo hoef jij geen eigen kajak te hebben.

Ben je al wat meer ervaren? Dan kan je zelf een tripje uitstippelen en bijvoorbeeld gaan wildkamperen. Indien je een gevorderde bent, heb je misschien al een eigen kajak. Deze kan je gerust meenemen als je met de auto gaat. Voor iedereen wat: of je nou wil kamperen onder de sterrenhemel, liever wil slapen in een boomhut of een luxepoes bent en houdt van een hotel: alles kan in Noorwegen. Ha en fin ferie!