Kajakken met je hond

Kajakken met je hond

Wil je graag je trouwe viervoeter meenemen op een kajaktocht? Dan ben je aan het juiste adres. Hier kom je alles te weten over hoe je moet kajakken met je hond en waar je op moet letten. Welke uitrusting moet je voorzien? Hoe houd je het veilig? We geven je alle tips hoe je het kajakken voor je hond zo aangenaam en veilig mogelijk te maken.

Essentiële uitrusting om te kajakken met je hond

We gaan er hier vanuit dat je alle essentiële kajakspullen voor jezelf al hebt voorzien. Indien niet, kan je altijd ons artikel lezen over de essentiële kajak benodigdheden. Hier zullen we ons richten op uitrusting die specifiek geschikt is om te kajakken met je hond.

Zwemvest

Het is cruciaal om zelf een zwemvest te dragen. Je voorziet er best ook een voor je hond. Honden zijn van nature uit goede zwemmers, maar je met een zwemvest voorzie je hem met wat extra drijfvermogen mocht hij uit de boot vallen of met opzet besluiten te gaan zwemmen. Verder hebben de meeste zwemvesten voor honden ook een handvat ter hoogte van de rug van je hond. Dit is uiterst handig als je je hond eventueel uit het water zou moeten optillen.

Dry-bag

Het is altijd aangeraden om op je kajaktochten ook minimaal één dry bag mee te nemen. Als je je hond meeneemt, moet je dit zeker doen aangezien de kans om nat te worden in dit geval heel wat groter is. Je hond zal zich eenmaal nat geworden zeker uitschudden in de kajak. Reken er dus zeker op dat jij en de spullen die je in de kajak meeneemt nat zullen worden tijdens een kajak tochtje met je hond. Voorzie dus zeker een (extra) dry-bag als je met je hond vaart!

Heupriem

Een heupriem of heupleiband wordt vaak gebruikt door mensen die gaan lopen of joggen met hun hond. Een dergelijke leiband is echter ook heel erg handig bij het kajakken. Zeker ook als je je hond niet echt los van de leiband vertrouwt. Het is nog altijd aan te raden om je hond niet aan de leiband te houden tijdens het varen, maar dat hangt uiteraard af van hoe getraind je hond is en in hoeverre je je hond vertrouwt. Als je een leiband nodig hebt, is een heupriem dus de beste optie aangezien je zo je handen nog steeds vrij hebt om te peddelen.

Snoepjes

Het is altijd een goed idee om enkele snoepjes bij je te hebben als je met je hond gaat kajakken. Zeker als je hond niet zo goed luistert naar je commando’s. Bewaar ze echter zeker wel in een ziploc zakje of in je drybag. Met snoepjes kan je natuurlijk ook het gewenste gedrag van je hond tijdens het varen belonen. Zo bouw je goede gewoontes op om in de toekomst te blijven kajakken met je viervoeter.

Nuttige tips om te kajakken met je hond

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is alles. Het is zeer belangrijk dat je zelf relatief ervaren bent in het kajakken vooraleer je je hond meeneemt op het water. Zorg dat je goed kunt manoeuvreren en je je kajak exact kunt plaatsen waar je wil op het water. Bovendien is het ook heel belangrijk dat je weet hoe je je kajaktocht zo veilig mogelijk kunt laten verlopen. Lees hiervoor zeker ook onze tips voor een veilige kajaktocht.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

Gebruik een sit-on-top kajak

Er zijn over het algemeen twee types kajaks qua vorm. De sit-on-top kajak en de sit-inside kajak. Als je je hond meeneemt op het water, kies je best niet voor een sit-inside kajak om de volgende redenen. 

Eerst en vooral is een sit-on-top kajak veel stabieler, zeker als je een beginnende kajakker bent. Een hond aan boord is een sterk onvoorspelbare variabele. Het is namelijk niet eenvoudig inschatten wat je hond in specifieke situaties zal doen, dus de extra stabiliteit van een sit-on-top kajak is zeker geen overbodige luxe. 

Ten tweede is het veel moeilijker om terug in een sit-inside kajak te stappen na kapseizen. Zoals eerder gezegd is een hond steeds een onvoorspelbare factor en is het gevaar op kapseizen sowieso groter. Het instappen is voor mensen op zich al moeilijker bij een sit-inside kajak en voor honden geldt dit nog des te meer.

Kies voor kalme wateren

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe onstabiel een hond je kajak kan maken. Als je je hond nog aan het trainen bent om mee te varen op je kajak is het nog belangrijker om te kiezen voor meer rustige wateren. Sterke stroming resulteert in nog mindere stabiliteit en levert meer risico’s op voor jezelf en je hond. Het is namelijk echt belangrijk dat je hond eerst jouw kajakgewoontes en -routines begrijpt en weet hoe hij zich moet gedragen op het water. Als je je in het begin aan rustige wateren houdt, heeft je hond de tijd om zelf die routines te ontwikkelen en zich ook op het gemak te voelen op het water. Kalm water is bovendien ook vergevingsgezind. Wanneer jijzelf of je hond een fout maakt, zullen de gevolgen minder zwaar zijn en kun je je lessen trekken voor een gelijkaardige situatie in de toekomst.

Zorg dat je hond comfortabel is

De ideale situatie tijdens het kajakken is dat je hond gaat liggen en gewoon ontspant terwijl jij aan het peddelen bent. Dit zorgt er voor dat het zwaartepunt van de hond zich op één plek bevindt en jij kan wennen hoe het voelt om dat extra gewicht in je kajak te hebben. Als je hond echter geen plekje kan vinden waar hij zich comfortabel voelt, is het minder waarschijnlijk dat hij gaat liggen en zich ontspant. Het is dus aan jou om zo’n plekje te voorzien.

Als je gaat kajakken in een warme omgeving is het aan te raden om een handdoek mee te nemen waarvan je het niet erg vind dat die nat wordt. Je legt die handdoek dan neer op de plaats waarvan je wilt dat je hond gaat liggen. Zo geef je hem tegelijkertijd ook een aangenaam koele plek tijdens het varen.

De manier waarop je het je hond comfortabel maakt, is uiteraard helemaal aan jezelf. Jij kent je hond het best. Iedere hond is immers anders.

Breng snoepjes mee

Zoals eerder gezegd is het heel belangrijk om snoepjes mee te brengen op een kajaktocht met je hond. Zie je kajaktocht net als een training met je hond waarbij je goed gedrag gaat belonen. Dit zorgt ervoor dat je hond sneller het juiste kajak gedrag gaat vertonen. Bewaar uiteraard je snoepjes steeds in een drybag of een ziploc zakje. Niets is immers minder smakelijk dan doorweekte snoepjes.

Verder is het ook een goede manier om de aandacht van je hond te trekken op het water. Tijdens een kajaktocht zijn er voor je hond immers heel veel afleidingen. Snoepjes kunnen in veel gevallen dan ook het verschil maken tussen het houden van je hond in de kajak of het achtervolgen van je hond over het meer.

Basis gehoorzaamheidstraining

Basis gehoorzaamheidstraining is een must voor alle honden. Vooraleer je je hond meeneemt op het water, zorg je er best voor dat hij de basisprincipes van gehoorzaamheid heeft aangeleerd. Probeer deze ook eens opnieuw op te frissen net voordat je je tocht aanvangt. 

De basisprincipes van zitten, blijven en gaan liggen zijn zeer belangrijke commando’s die je moet uitvoeren als je met een hond gaat kajakken. Dit zal je helpen de controle te behouden en ook je vertrouwen te versterken dat je hond naar je zal blijven luisteren ook al doen er zich onverwachte situaties voor.

Kies voor een vaste routine

Honden houden van routine. Daarom lijken ze vaak te weten dat het tijd is om te gaan wandelen alvorens je je schoenen aangetrokken hebt en worden ze ongeduldig als hun etenstijd eraan komt. Honden zijn echte gewoontedieren dus is het belangrijk om een routine op te zetten die je hond helpt te herkennen dat het tijd is om te gaan kajakken. Hoe je die routine opstelt is uiteraard eigen voorkeur. Hieronder enkele punten om rekening mee te houden.

Een van de belangrijkste elementen van je routine is het vaststellen wie als eerste in de kajak stapt. Verder is het ook belangrijk te bepalen wie als eerste de kajak verlaat eenmaal de tocht voorbij is. Veel kajakkers die voor het eerst met een hond gaan varen, zullen binnen de 10 meter van de oever kapseizen. Dat komt omdat er nog geen routine is ontwikkeld. Neem dus je tijd om je routine te ontwikkelen en laat je niet ontmoedigen door een moeilijk begin.

Oefen kajak etiquette

Belangrijk in het kajakken met je hond is het beoefenen van een respectvolle kajak etiquette. Dit verwijst naar de manier waarop je met je omgeving omgaat, ook met andere kajakkers en vaartuigen. 

Zo hebben veel ervaren kajakkers bijvoorbeeld hun hond getraind om niet te blaffen als ze in een kajak zitten. Dit getuigt van respect voor iedereen die het water op gaat op te genieten van de rust en kalmte. Opruimen na je hond is ook een heel belangrijk onderdeel van kajak etiquette. Hoe langer je vaart met je hond, hoe groter de kans dat hij een toiletpauze zal moeten inlassen.

Expect the Unexpected!

Onze laatste aanbeveling om te kajakken met je hond is ‘Expect the Unexpected’. Je weet namelijk nooit wanneer je viervoeter wil afkoelen en in het water wil springen. Zelf de best getrainde honden kunnen enige tijd nodig hebben om zich aan te passen aan het kajakken. Heb geduld met je hond en neem tijdens de eerste trips zeker een extra paar droge kleren mee. 

Zorg dus voor een goede voorbereiding van jezelf maar ook van je hond. Dit is de meest veilige manier om met je hond op het water te gaan. Vergeet ook zeker niet te genieten. Dan zal je hond zeker en vast ook genieten van de trip wat jullie band alleen maar sterker zal maken.