Nuttige kajak accessoires

Nuttige kajak accessoires

Naast de aanschaf van een kajak zijn er ook nog een aantal onmisbare accessoires om mee te nemen op je reizen over het water. Deze 12 nuttige kajak accessoires maken je kajaktocht een stuk makkelijker.

1. Transportkar

Zoals voor alle vervoersmiddelen over water geldt, is het transporteren van een vaartuig een stuk makkelijker met een kar op wielen dan het naar het water tillen van een boot. Vandaar dat de transportkar is ontwikkeld en zo ook de speciale kajakkar. Met deze kar kun je vanaf een hut of huisje aan het water je kajak eenvoudig van de opbergplaats naar het water vervoeren. Ook zijn er karren beschikbaar met een vouwfunctie, wat het opbergen nog makkelijker maakt. Er zijn op het gebied van transportkarren voor kajakken verschillende opties waaruit je kunt kiezen.

Hekwielen

De eerste optie is het nemen van hekwielen, wat een compacte kar is die aan de achterkant van de kajak wordt bevestigd. De boeg kun je optillen en de kajak kan zo vervoerd worden via de wieltjes op de grond. Andere opties maken het kajak vervoeren wel makkelijker en minder intensief, maar de hekwielen zijn daarentegen wel gemakkelijker mee te nemen en op te bergen.

Kar met een middenromp

Een kar met een middenromp bestaat uit een groot platform met een middenwieg die is gepositioneerd tussen een aantal grote wielen. Het is de bedoeling dat het middelpunt van je kajak in de wieg terechtkomt, zodat de balans gehouden kan worden. Hoe groter de wielen van de kar zijn, hoe makkelijker het is om het geheel te rollen. Tevens kunnen bredere banden beter omgaan met zacht zand.

Sit-on-top kajakkarren

Tot slot kun je nog kiezen voor een sit-on-top kajakwagen. Deze is speciaal gemaakt voor de sit-on-top kajak en heeft verticale tanden die zo in de spuigaten van de kajak kunnen. De breedte tussen deze tanden kun je zelf verstellen, waardoor er verschillende soorten sit-on-top kajaks mee vervoerd kunnen worden.

Welke soort kar je ook kiest, een transportkar voor je kajak zorgt ervoor dat je het eenvoudig van de kant naar het water kan brengen en dat je hier niemand anders voor nodig hebt. Tevens voorkom je eventuele schade aan je kajak door het niet onhandig te moeten sjouwen, maar via de grond te kunnen vervoeren.

2. Drybags

Droogtassen, ook wel drybags genoemd, zijn nodig op het dek van je kajak. Het heeft niet voor niets deze naam gekregen, aangezien deze tassen waterdicht zijn en spullen droog kunnen houden tijdens jouw vaartocht met een kajak. Ook voor andere watersporten wordt deze accessoire frequent ingezet om spullen droog te kunnen meenemen en vervoeren. Je bent nu eenmaal dichtbij het water en je kajak kan gemakkelijk nat worden. Door verschillende kleuren tassen te gebruiken, kun je bepaalde spullen goed organiseren en snel vinden wanneer je ze nodig hebt. Daarnaast is het verstandig kleine droogtassen te kopen om het gewicht op je kajak gelijkmatig te kunnen verdelen. Kleine tassen zijn ook gemakkelijker te verplaatsen.

Waar zijn droogtassen van gemaakt en hoe werken ze?

Droogtassen zijn opgebouwd uit de materialen nylon, PVC, rubber of zeildoek. Droge tassen van nylon zijn van de binnenkant voorzien van laminaat om te voorkomen dat er water naar binnen kan komen tussen de dwarsdraden van het materiaal. Droogtassen zijn tevens erg eenvoudig van ontwerp en hebben de vorm van een cilinder met aan slechts één uiteinde een opening. De naden worden door middel van RF gelast om ze hun waterdichte kwaliteit te geven.

Door middel van een roll-top sluiting kan het open uiteinde goed gesloten worden. Het extra materiaal bij dit open uiteinde wordt naar beneden gerold en door middel van twee clips vastgemaakt aan elkaar. Door deze sluiting is de tas bestand tegen golven en regen. Ook zal er geen water lekken wanneer de droogtas in het water valt. In dit geval zal de tas voor een bepaalde tijd blijven drijven.

De droogtas is gemaakt van ondoordringbare materialen en een roll-top sluiting om volledig waterdicht te zijn. Echter, je moet er wel voor zorgen dat deze sluiting op de juiste manier is afgesloten. Na het opbergen van je spullen zorg je ervoor dat er minimaal een vierde deel van de tas vrij houdt van spullen. Sluit de tas vervolgens zo strak mogelijk door de bovenkant op te rollen. Je kunt dit extra goed doen door drie keer de roll-top cover op te rollen en zo waterdichtheid te garanderen. Tot slot voeg je de gespen van de tas samen om de tas af te dichten.

Waarom droogtassen aanschaffen?

Het unieke aan een droogtas is zijn flexibele en extreem duurzame karakter. Je kunt je spullen ook in een plastic zak stoppen, maar hierbij is het gevaar dat deze scheurt aanwezig, waardoor alles alsnog nat wordt. Daarnaast kunnen drybags eenvoudig opgeborgen worden. Het zachte materiaal kun je eenvoudig opvouwen en in kleine ruimtes plaatsen.

3. Clip-on deck accessoires

Een derde categorie accessoires is de clip-on dek accessoires, bestaande uit kaarthouders en kompassteunen om je te helpen bij het op koers blijven tijdens het kajakken. Daarnaast kun je gebruik maken van bagagenetten of bungeekoorden om ze tijdens tochten in te zetten en spullen vast te zetten. Een viertal accessoires zal besproken worden.

Bagagenet

Door middel van een bagagenet kun je je spullen eenvoudig kwijt op je kajak en je kunt ook comfortabeler zitten. Je kunt ze vaak vastmaken aan het dek of via speciale zuignappen bevestigen aan je kajak. Het net wordt meestal bevestigd op de punt van de kajak, waaronder vervolgens tassen en andere spullen geplaatst kunnen worden. Tijdens het gebruiken van de kajak zullen deze voorwerpen niet snel verplaatsen en heb je meer ruimte in het zitgedeelte. Ook aan de achterkant van de kajak kan een bagagenet geplaatst worden voor de beveiliging van spullen.

Deklijnen

Voor de veiligheid van kajakkers hebben de meeste kajaks statische lijnen om de randen. Bungeekoorden komen daarnaast van pas voor de snelle opslag van spullen. Er is ook de mogelijkheid om zelf zeilringen toe te voegen. Dit doe je door bestaande ringen op je boot te gebruiken of door lijnen of bungees en zeilringen zelf te kopen en te gebruiken. De lijnen zijn vaak elastisch en eenvoudig in gebruik te nemen.

Kaarthouder

Deze clip-on deck accessoire is een doorzichtige, waterdichte hoes met koorden en clips op elke hoek van de hoes. Hierdoor kun je het direct aan dek voor de cockpit bevestigen. Tijdens je vaartochten kun je dit gebruiken om de richting te bepalen en te navigeren naar een beoogde eindbestemming, zonder dat de inhoud van de hoes nat wordt.

Kompas

Tot slot is een kompas ook erg handig bij het gebruiken van een kajak. Een dekkompas kan vanaf de zijkant afgelezen worden, waarbij je het kan monteren voor de cockpit. Er zijn ook kompassen voor kajaks die door middel van schroeven op het dek gemonteerd worden en hier dus permanent op bevestigd zijn.

Deze clip-on desk accessoires helpen met het vinden van de juiste bestemming en het eenvoudig opbergen en vastzetten van spullen. Het zorgt ervoor dat jouw kajaktocht soepeler verloopt en dat je alles bij de hand hebt om veilig op het water te peddelen.

4. Screw-on deck accessoires

Screw-on deck accessoires, ook wel opschroefbare dekaccessoires genoemd, omvatten permanent bevestigde ondersteuningen, waarmee vervolgens voorwerpen vastgezet kunnen worden. Dit kan variëren van houders voor hengels, voor het vissen tijdens een kajaktocht, tot houders voor je camera of telefoon. Het gaat dus om hardware accessoires die bevestigd kunnen worden aan je kajak om producten te beveiligen. De meeste van deze accessoires zijn speciale houders en worden aan het dek vastgemaakt. Elektronische apparatuur kan op deze manier op een veilige, waterdichte manier meegenomen worden.

Welke dekschroeven heb jij nodig?

Deze houders en andere soorten accessoires kunnen op verschillende manieren vastgemaakt worden, maar je hebt altijd goede dekschroeven nodig. Dit kunnen diverse soorten schroeven bevatten, waarbij je de keuze hebt tussen een platte, hex, ronde en cap kop. Hiervoor zijn speciale schroevendraaiers vereist die precies op de kop van jouw schroeven passen om de bevestigingen of houders voor voorwerpen en elektronica te kunnen vastmaken. Tevens is het verstandig roestvrij stalen schroeven te kopen, aangezien andere soorten snel roesten en de kwaliteit van je kajak aantasten.

Vier soorten screw-on deck accessoires

Er zijn veel soorten screw-on deck accessoires beschikbaar om jouw kajaktochten makkelijker te maken en diverse apparatuur en spullen te beschermen tegen het water.

  • De camerahouder komt van pas wanneer je tijdens een tocht over het water snel een actiefoto wilt maken of wanneer je een fotocamera wilt meenemen van een professionele kwaliteit.
  • Natuurlijk wil je ook iets drinken op het water, zeker als je lange stukken met de kajak maakt. Hiervoor is de drankhouder beschikbaar, welke elk soort drankje vervoert en binnen handbereik is.
  • Veel mensen willen tijdens het kajakken ook hun hengel uit kunnen slaan om op de meest idyllische plekken te gaan vissen. Voor dit doeleinde is de hengelhouder op het dek van je kajak te bevestigen. Hierdoor kun je het ook snel gebruiken.
  • Tot slot is een telefoon tegenwoordig onmisbaar en moet ook meegenomen kunnen worden in een kajak. Immers wordt dit apparaat ook vaak gebruikt om foto’s mee te maken. Door middel van een telefoonhouder is je mobiel beschermd tegen water en kun je tegelijkertijd ook nog apps gebruiken.

5. Cockpit hoezen

Een afdekking voor de cockpit, het zitgedeelte van je kajak, houdt regen buiten en voorkomt dat er (te veel) water in komt. Dit is niet alleen belangrijk tijdens het kajakken. Ook in de nacht, wanneer je op een camping overnacht of op een andere plek een nacht verblijft, is het handig. Zo kun je de volgende ochtend direct op pad en is het interieur van je boot droog en schoon.

Daarnaast is het verstandig een hoes voor je cockpit aan te schaffen om ongenodigde gasten, wilde dieren dus, te weren. Deze kunnen in de nacht als het rustig is bij je kajak tevoorschijn komen en geïnteresseerd worden in jouw dobberende bootje. Door een hoes te hebben bevestigd, zullen ze niet ver komen en geen viezigheid achterlaten. Tevens zullen dieren hierdoor niks mee kunnen nemen uit je kajak als je hierin iets hebt achtergelaten.

Het is verstandig elke keer als je begint met kajakken de hoes te gebruiken. Als het dan gaat regenen, ben je alvast voorbereid en hoef je de hoes niet nog te bevestigen. Ook tijdens het opbergen van je kajak moet de hoes gebruikt worden om dezelfde redenen als hierboven genoemd zijn. Er zijn verschillende soorten kajakken en voor elk model is een andere hoes nodig. Het is dus belangrijk dat je bij de aanschaf van een cockpit hoes goed de maattabellen bekijkt.

Welke eigenschappen hebben cockpit hoezen?

Een eerste, belangrijke eigenschap van de cockpit hoes is zijn waterdichtheid. Daarnaast is de cover ademend, bestand tegen dieren en insecten, duurzaam, opvouwbaar, slijtvast en stofdicht. Hierdoor wordt het zitgedeelte van je kajak tegen allerlei soorten invloeden van buitenaf beschermd en is het makkelijk mee te nemen en op te slaan. Vaak zitten er dubbele naden in de hoezen en is er een veiligheidsgesp om het op zijn plaats te houden tijdens het vervoeren van je kajak.

De covers zijn eenvoudig te gebruiken door het elastische trekkoord en de verstelbare gespen. Hierdoor zorg je ervoor dat de cover precies past op de cockpit van je kajak en je het ultieme effect verkrijgt. Ook het weghalen van de hoes is binnen één handomdraai gebeurd.

6. Scrupper plugs

Als laatste zal de scrupper plug behandeld worden. Dit is een accessoire die is ontwikkeld voor sit-on-top kajaks en het blokkeert een spuigat in het geval dat er meer water doorheen loopt dan dat eruit gaat. Deze spuigaten zijn ontworpen voor sit-on-top kajaks om het bootje zelflozend te kunnen maken. Dit betekent dat er geen water uit geschept hoeft te worden, maar het water zelf afgevoerd wordt door de kajak zelf. Echter, er zijn momenten waarbij de gaten minder effectief zijn. Zwaardere omstandigheden, bijvoorbeeld als het water ruwer is, kunnen ervoor zorgen dat de spuigaten water naar binnen laat. Ook als de boot zwaarder beladen is, kan er water naar binnen stromen.

Nu kun je deze spuigaten op deze momenten dichten om problemen te voorkomen en water buiten te houden. De scrupper plugs passen precies op de spuigaten en zorgen voor een droog overkomen bij ruwe omstandigheden. Je kunt ze ook weer gemakkelijk verwijderen wanneer de spuigaten het water weer moeten afvoeren en de omstandigheden zijn gaan liggen. Scrupper plugs zijn gemaakt van oliebestendig rubber en zijn er in verschillende typen en uitvoeringen te verkrijgen.

Scrupper plugs en temperatuurveranderingen

Veranderingen in de temperatuur kunnen invloed hebben op het plastic waarvan de meeste sit-on-top kajaks zijn gemaakt. Een hoge temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat deze kajakken wat opzwellen. Dit gebeurt door de hete lucht die wordt opgebouwd in het materiaal. Als de scrupper plugs in deze omstandigheden niet uit de spuigaten worden gehaald, bijvoorbeeld wanneer je je kajak opslaat en een tijdje niet gebruikt, kan dit gevolgen hebben. De plugs kunnen door het opgezwollen materiaal namelijk permanent vast blijven zitten in de spuigaten.

In erg extreme gevallen kan dit ook zorgen voor schade aan de romp van je kajak. Het is daarom verstandig om na het gebruik van de scrupper plugs deze weer tijdig te verwijderen. Wanneer je je kajak opslaat en even niet gaat gebruiken, controleer dan ook altijd of de scrupper plugs zijn weggehaald. Ook de “drain plugs” die in de boeg of op het achtersteven van de kajak zitten, moeten losgedraaid worden. Dit is om te voorkomen dat er hete lucht wordt opgebouwd in je kajak.

Conclusie; ik ga kajakken en ik neem mee...

Kajakken is een leuke watersport en je komt er op de mooiste plaatsen. 12 accessoires komen tijdens deze sport van pas. De transportkar maakt het verslepen van jouw kajak een stuk eenvoudiger en voorkomt beschadigingen. Door je spullen via droogzakken mee te nemen, komen ze droog over en deze spullen kun je ook gemakkelijk bevestigen op je kajak door een bagagenet en deklijnen. Door middel van een kaarthouder en een kompas zal je niet meer verdwalen en screw-on deck accessoires, zoals houders voor je camera, drankje, hengel en telefoon, zorgen ervoor dat je alles bij de hand hebt. Een cockpithoes houdt je zitplek droog en tot slot zorgen ook scrupper plugs voor een veilige kajaktocht met veel gemak en plezier.