Welke opblaasbare kajak kopen?

Waarom kopen heel wat mensen tegenwoordig een opblaasbare kajak, in plaats van de harde romp variant? Simpel, de harde romp variant is verdraaid moeilijk mee te nemen op vakantie. Tenzij je natuurlijk een grote auto of vrachtwagen hebt. Een harde romp kajak past niet op het dak van de meeste auto’s. De voor- en achterkant hangen meestal te ver voor en achter de auto. Een opblaasbare kajak is gemakkelijk op te vouwen en in een tas mee te nemen. Daarnaast is de opblaaskajak veel lichter. Hieroor is een dergelijke kajak veel eenvoudiger mee te nemen op vakantie. Het derde voordeel van de opblaasbare kajak is dat deze over het algemeen goedkoper zijn dan de harde romp variant. Tenslotte zal een opblaasbare kajak minder snel omslaan. Een opblaasbare kajak is dan ook zeer populair bij wildwater varen.

Aan de andere kant is een groot nadeel van de opblaasbare variant kajak de gevoeligheid voor de wind. Door het lichte gewicht zijn ze bij een harde wind moeilijker in bedwang te houden. Tevens kan een opblaasbare variant lek gaan. Ten slotte is voor veel deskundigen een opblaasbare variant kajak niet het echte werk. De ervaring met een opblaasbare variant kajak is heel anders dan met een harde romp variant kajak.

Overzicht

Hieronder een overzicht van onze top keuzes wat betreft opblaasbare kajaks.
Klik op de link om de prijs te bekijken.

  • Beste optie voor wildwater: Gumotex Stabilo Swing Kajak
  • Beste optie voor toeren: Outwave Coaster Kajak 
  • Beset hybride optie: Zray Drift 14 Kajak
  • Beste optie voor gevorderden: Dropstitch Strenfit X500
  • Beste optie voor 2 personen: Intex Excursion Pro Kayak

Hoe kies je welke opblaasbare kajak je wil kopen?

Er zijn heel wat aspecten waar je moet op letten bij het aankopen van een opblaasbare kajak. Hieronder zetten we de belangrijkste overwegingen eventjes op een rijtje.

Prijs

De prijs van een opblaasbare variant kajak varieert van 100 euro tot 2.000 euro. Het zijn vaak de extra luxe items die de kajak duurder maken zoals: een vishengelsteun, verstelbare voetsteunen, GPS, viszoeker of draaibare hengelhouder.

Materialen

Het gebruikte materiaal van een opblaasbare kajak heeft een grote invloed op de prijs. Hoe beter het materiaal, hoe duurder het meestal is. Het materiaal is niet alleen van invloed op de prijs, maar vanzelfsprekend ook op de stevigheid van de oplbaasbare kajak. Bij het goedkopere materiaal loop je het risico om meer lekken te moeten dichten. Zo is het nieuwere dropstitch materiaal steviger en duurder dan de gangbare polyester en polyvinylchloride (pvc). Dropstitch is een materiaal dat je zeer hard kan oppompen maar nog steeds vrij licht is waardoor je het makkelijk kan vervoeren. Het bestaat uit duizenden polyester draadjes. Dropstitch wordt ook vaak gebruikt bij Sup boards. In vergelijking met polyester en pvc boten is dropstitch vaak harder en steviger, waardoor de kajak dus minder snel zal lekken.

Vaardigheidsniveau

De vaardigheid van de bestuurder is verder ook een zeer belangrijk aspect. Hoe smaller de kajak hoe instabieler hij is. Beginnende bestuurders weten zich misschien niet zo snel te redden uit een kajak als hij omslaat. Zeker bij wildwatervaren is dit een veel voorkomend verschijnsel. Dit kan levensgevaarlijk zijn. Kies daarom een kajak die aan jou niveau voldoet. Klik hier voor onze keuze voor gevorderde kajakkers.

Aantal opvarenden

Tenslotte is er ook nog het aspect van het aantal opvarenden. Ga je met vrienden wildwatervaren of ga je met familie en kinderen toervaren. Oftewel een eenpersoons of tweepersoons of meerdere persoon kajak. Hoe meer personen er in de boot zitten hoe duurder de boot natuurlijk zal zijn. Bekijk hier onze keuze voor 2 personen.

Gebruik van de opblaasbare kajak

Als je wilt weten wat nu precies de beste opblaasbare kajak voor jou is, moet je eerst weten wat precies het gebruik van de kajak zal zijn. Ga je er veel mee wildwatervaren of gebruik je hem alleen om te vissen en te ontdekken tijdens de vakantie op een meertje in de buurt? Als je een opblaasbare kajak zoekt om mee vanaf snelle wateren te varen zijn er beperkte mogelijkheden. De vaart op deze rivieren gaat er soms ruig aan toe. Als je een kajak zoekt voor de gehele familie om je op rustige wateren mee te vermaken, is er een ruime keuze. Weet je echt niet wat je ermee wilt doen of wil je het allemaal? Kijk dan ook eens naar een combinatie kajak of hybride kajak. Hieronder een overzicht van verschillende gebruiksvormen:

Wildwater kajakken

De kajak geschikt om op wilde rivieren te varen, is over het algemeen wat smaller en kleiner dan zijn broer, de toerkajak. In het snelle water moet je kajak niet lang, maar wendbaar zijn. Hoewel een opblaasbare kajak zeer stevig is, is het niet onmogelijk om lek te raken. Daardoor zal je maar niet zo heel veel opblaasbare kajaks zien die geschikt zijn voor wildwatervaren. We raden steeds deze opblaasbare kajak aan voor wildwater. Hou er wel ook rekening mee dat wildwater kajakken een hoge moeilijkheidsgraad heeft en je ervaren moet zijn voordat je hiermee begint. Zeker in zeer snelle rivieren kan wildwatervaren gevaarlijk zijn. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Scherpe rotsen kunnen zich onder het wit schuimende water bevinden.

Toervaren of vissen

Bij het toervaren, vissen of zee kajakken wil je graag dat je comfortabel zit en dat de kajak niet snel omslaat. De kajak die hiervoor gebruikt wordt is daarom breder en iets groter dan de kajak bestemd voor wildwatervaren. Doordat deze kajaks breder en groter zijn, zijn ze ook stabieler. Bekijk hier onze keuze voor beste toerkajak.

Combinatie kajak, hybride

De markt voorziet naast wildwaterkajaks en kajaks voor toervaren of vissen ook nog in een combinatie kajak voor op zee. Dit is een kajak die beschikt over spatbeschermers maar tevens breed genoeg is om stabiel te kunnen drijven. Of andere combinaties waarmee je met een smalle kajak zeer snel kan toeren. Dit omdat de kajak minder weerstand in het water heeft en dus sneller is. Klik hier voor onze keuze voor beste hybride kajak.

De beste opblaasbare kajaks

Gumotex Stabilo Swing Wildwaterkajak

De Gumotex Stabilo K1 (1 persoon) kajak van Amazon is een goede keus voor een wildwater kajaktocht. De lengte van de kajak is 387 cm en is 87 cm breed. De kajak is uitgerust met dwarsstangen, een waterafvoer aan beide zijden, een voetsteun, dijbeenriemen en lendensteun. De kajak is stabiel voor de beginner met wildwatervaren, maar nog wel goed en snel wendbaar. De dijbeenriemen zorgen ervoor dat de bestuurder probleemloos de kajak in noodgevallen kan verlaten. Voor het kajakken op wilde rivieren is deze kajak uitstekend geschikt. De Gumotex Stabilo Swing kost rond de 1.000 euro.

De dropstitch Strenfit X500

De dropstitch Strenfit X500 is een kajak voor de gevorderden. Deze kajak van Decathlon is bedoeld voor de rustigere wateren en heeft comfortabele zitjes waardoor lange tochten aangenaam blijven. De dropstitch Strenfit X500 is opgeblazen 528 cm lang en 70 cm breed. Dat betekend dat de stabiliteit voor de gevorderde bestuurder is. De kajak kost rond de 1.200 euro.

Outwave Coaster toerkajak / zee kajak

De Outwave Coaster van Bol.com is een eenpersoons kajak. Deze kajak heeft spatbeschermers aan de voor en achterzijde en veel bagageruimte. Ideaal om in je eentje op pad te gaan. Kortom om te toeren. De kajak is opgeblazen 345 lang en 91 cm breed. Hierdoor is hij stabiel en gemakkelijk te besturen. Dankzij de spatbeschermers kan hij ook gebruikt worden op zee. Let wel op dat de moeilijkheidsgraad groter wordt bij harde wind. De Outwave Coaster kost tussen de 300 en 400 euro.

Intex Excursion Pro Kayak

De Intex Excursion Pro Kayak van Bol.com is een toerkajak voor twee personen met een lengte van 384 en 94 cm breed. Deze kajak is uitstekend geschikt voor de rustige en iets snellere wateren. Bij de kajak worden twee comfortabele zitjes meegeleverd. De Intex Excursion Pro Kayak kost rond de 300 euro.

De Zray Drift 14

De Zray Drift 14 van Bol.com noemen we hier met name omdat hij bij veel lijstjes van beste opblaasbare kajakken staat. De Zray Drift 14 is 426 cm lang en 82 cm breed. Het is een kajak voor twee personen en voor rustige en iets ruigere wateren geschikt. De kajak is gemaakt van het populaire dropstitch materiaal, De Zray Drift 14 kost ongeveer tussen de 600 en 700 euro.

Uitrusting

Vergeet vooral ook jezelf niet bij het aankopen van een kajak. Zorg voor een goede uitrusting waaronder in ieder geval een zwemvest en een helm. Daarna kan je de uitrusting en kleding naar gelang uitkiezen. Er zijn vele veiligheidsartikelen beschikbaar zoals: luchtzakken, veiligheidsmessen, paddel floats en lichaamsbescherming. Deze veiligheidsproducten en kleding zijn niet alleen bedoeld voor de wildwaterkajakkers maar ook voor de toerkajakkers. Ook bij de peddels valt er een keuze te maken. Sommige peddels zijn geschikt voor toervaart en anderen voor wildwater of zeevaart. Als je een brede kajak hebt voor toervaart moeten je peddels ook langer zijn. Als jezelf vrij groot bent zal je peddel ook langer moeten zijn.

Een grote markt met veel te kiezen

Als je wilt weten welke opblaasbare kajak je wil kopen zal je dus eerst moeten nagaan wat je er precies mee gaat doen. Vraag je af of je er iets specifieks mee gaat doen of wil je van alles wel wat. Prijzen van een kajak lopen heel ver uiteen. Voor een opblaasbare variant betaal je ergens tussen de honderd en tweeduizend euro. Kortom je kan het zo gek maken als je zelf wil met extra’s.