Kajakken in de Belgische Ardennen

Kajakken in de Belgische Ardennen

Nederland is een echt waterland, er zijn ontelbaar veel plekken waar je heerlijk in alle rust kunt kajakken. Zo kun je bijvoorbeeld ontspannend dobberen langs de rietvelden van de Biesbosch, de Weerribben of de Friese meren. Of kajakkend door de Amsterdamse grachten onze hoofdstad vanuit een heel ander perspectief bekijken. Maar laten we eerlijk zijn, een kajak is eigenlijk gebouwd voor water met wat meer dynamiek. Flink stromend water met ondieptes en barrières en dat is zeldzaam in ons platte kikkerlandje. Voor water met sterkere stroming, moet je de grens over. Denk bijvoorbeeld maar aan de Belgische Ardennen. Daar zijn diverse rivieren en riviertjes te vinden voor het maken van aantrekkelijke kajaktochten.

De mooiste kajakroutes in de Belgische Ardennen

Kajakkers zijn er in verschillende gradaties. Voor sommigen is kajakken meer dan sport of vrijetijdsbesteding, maar een passie. Voor hen kan het water niet uitdagend genoeg zijn. Hun interesse is pas gewekt bij gevaarlijke stroomversnellingen, sterke draaikolken en moeilijke passages.

Anderen zien kajakken juist als een vorm van ontspanning. Natuurlijk, af en toe een passage waar extra aandacht wordt vereist is fijn, maar hoofddoel is toch vooral om te genieten van de lichaamsbeweging en de omgeving. Beide types kajakkers kunnen hun hart ophalen in de rivieren in de Belgische Ardennen, op rivieren zoals de Amblève, de Ourthe, de Semois en de Lesse.

Deze rivieren stromen door aantrekkelijke regio’s met veel natuurschoon, pittoreske burchten en leuke, kleine dorpen, waar ’s zomers bij weinig neerslag in alle rust kan worden genoten van de omgeving en het kajakken. Dezelfde stromen kunnen in de herfst en het vroege voorjaar veranderen in woest kolkende rivieren die voor de wat competitievere kajakkers juist een heerlijke uitdaging vormen.

Hieronder staat een drietal routes die, afhankelijk van het waterpeil zowel uitdagend als recreatief kunnen zijn.

 1. Een aanbevolen route over de Semois begint bijvoorbeeld bij het rustieke Dohan en voert naar het 14 kilometer stroomafwaarts gelegen Bouillon, waar een bocht van de rivier wordt gedomineerd door het schitterende, middeleeuwse kasteel van Bouillon. ’s Zomers als het waterpeil laag is, is dit een perfecte tocht voor de hele familie. Gedurende ongeveer 4 uur kan jong en oud zich dan volop genietend laten meevoeren door de stroming. In de vroege lente en de late herfst, als het waterpeil door de regen is toegenomen, verandert deze tocht in een interessante uitdaging voor de wat veeleisender kajakkers die zich dan kunnen meten met de elementen.
 2. Net zo gevarieerd is deze kajakroute over de Ourthe. Deze route met een lengte van 15 kilometer is in zomerse omstandigheden prima in ongeveer 4 uur te volbrengen, ook door minder geoefende kajakkers, terwijl in waterrijke perioden deze tocht veel meer eisen stelt aan de geoefendheid en het doorzettingsvermogen van de deelnemers.
 3. Een derde tocht die door de deelnemers hoog wordt gewaardeerd voert stroomafwaarts van Houyet naar Anseremme over de Lesse. Deze tocht van 21 kilometer is wat langer en vraagt daardoor wat meer energie en tijd, gemiddeld ongeveer 5 uur, maar de prachtige ongerepte natuuromgeving is het zeker waard.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en inspiratie.

Mag ik overal kajakken in de Belgische Ardennen?

Met zoveel rivieren die voor kajakken lijken te zijn gemaakt, zijn de Belgische Ardennen perfect voor een vakantie met een kajak. Gewoon een kajak kopen voor op vakantie en lekker kajakken. Hoe mooi zou het zijn om op de bonnefooi naar de Ardennen te rijden, je kajak uit te laden, deze in het water leggen en weg te peddelen. Maar helaas is het niet overal toegestaan. Op de vraag: ‘mag ik overal kajakken in de Belgische Ardennen’, is het antwoord dus dat de diverse Belgische overheidsinstanties regels stellen waardoor je niet overal mag kajakken. Op de volgende rivieren en delen van rivieren mag dit wel:

 • De Lesse van de brug van Han-sur-Lesse tot aan Pont-à-Lesse.
 • De Lesse rond Anseremme
 • De Viroin
 • De Ourthe Orientale vanaf Houffalize
 • De Ourthe vanaf Nisramont
 • De Warche
 • De Vesdre
 • De Semois vanaf Chiny
 • De plaats waar de rivieren de Amblève en de Warche samenkomen.
 • De Amblève vanaf de dam van Lorcé

Er is overigens een handige webpagina waar je kunt zien waar je op dat moment mag kajakken.

Mag ik wildkamperen in de Ardennen?

Is een dagje kajakken te kort? Dan is een meerdaagse kajak trip misschien iets voor jou. Bijvoorbeeld een weekend lange, meerdaagse kanotocht over de Ardense rivieren. Of je het nu solo, met vrienden of als bedrijfsuitje doet, een aantal dagen overdag kajakken door de prachtige natuur van de Belgische Ardennen en daarna elke avond op een andere plek je tent opzetten om de nacht door te brengen, is een unieke belevenis. Daarbij hoef je je niet aan specifieke doelen te houden, want de meeste campings in deze regio bieden voldoende ruimte voor onaangekondigde bezoekers. Dat voorkomt dat je ’s avonds illegaal je tentje op moet slaan op een desolate plek in het bos. Wildkamperen is, net als in de meeste andere Europese landen, verboden in België.

Wildkamperen, het opzetten van een tent op een stuk grond waarvoor je geen toestemming hebt gevraagd, is door de druk die het legt op de omgeving dus niet toegestaan in de Belgische Ardennen. Daarvoor zijn twee hoofdredenen. Ten eerste laten wildkampeerders gewoonlijk veel afval achter als ze de provisorische kampeerplaats verlaten en creëren daarmee veel vervuiling. Daarnaast leggen kampeerders vaak een kampvuur aan, met het risico dat zo een vuur uit de hand loopt. Helaas is het in het verleden vaker voorgekomen dat hectares bos zijn afgebrand door een uit de hand gelopen kampvuurtje. Het is dus niet toegestaan in België om ongeoorloofd ergens te bivakkeren. Overigens staat het je vrij om je tentje op te slaan op elke plek, mits de eigenaar daarmee akkoord gaat. Want volgens de Belgische wet valt kamperen op een terrein met goedkeuring van de eigenaar van het terrein niet onder wildkamperen.

5 leuke adresjes om te overnachten in de Ardennen

Niets is fijner als je na een dagje heerlijk kajakken ’s avonds lekker kunt uitrusten. Gelukkig zijn er in de Belgische Ardennen legio onderkomens te vinden om de nacht door te brengen. Van kamers in een tot luxe hotel omgebouwd kasteel, bed & breakfast, appartement of gewoon een stacaravan op een rustige, prachtig gelegen camping. In de Belgische Ardennen is van alles te vinden.

Zo biedt het Château d’Hassonville in Marche-en-Famenne, vlakbij Hotton aan de Ourthe heerlijk ruime kamers om je in alle rust en luxe voor te bereiden op een dagje kajakken. Een wat moderner tot hotel omgebouwd kasteel, slechts 200 jaar oud, is het kasteel van Cugnon, in de gelijknamige plaats. Dit luxueuze kasteel staat direct naast de Semois in het uiterste zuiden van België.
Een goedkoper alternatief is Les Lumerettes. Deze B&B in Dohan ligt vrijwel aan de oever van de Semois. Ben je meer geïnteresseerd in een ruim opgezet appartement, voorzien van alle gemakken? Dan is Résidence La Poivrière in Durbuy een uitstekende keus. Naast hotels, B&B’s en appartementen zijn er natuurlijk ook nog diverse uitstekende campings te vinden in de Belgische Ardennen. Denk maar eens aan Outdoor Camping Barvaux, vlakbij Durbuy. Deze fijne gezinscamping biedt alle faciliteiten die je zoekt op een camping. Vooral liefhebbers van rust komen op deze camping aan hun trekken.

Waterpeil in de Ardennen

Kajak-liefhebbers weten dat het waterpeil van rivieren allesbepalend is. Is het waterpeil te hoog dan kunnen gewoonlijk rustige stroompjes ontaarden in woest kolkende rivieren. Aan de andere kant is ook een te laag waterpeil niet bevorderend voor een leuke kajak trip. Niets is zo vervelend als voortdurend je kajak los te moeten maken van kiezelstranden. Een goede voorbereiding kan dan ook veel teleurstellingen voorkomen. Misschien wel de beste bron hiervoor is deze website, waar je bij vrijwel elke bevaarbare rivier in de Belgische Ardennen het actuele waterpeil kunt zien.

De Belgische Ardennen bieden alles wat je zoekt!

Of je nu alleen kajakt tijdens vakanties of dat je een hartstochtelijk kajakker bent die altijd bezig is om de mooiste, meest uitdagende routes uit te stippelen voor dagenlange tochten, de Belgische Ardennen bieden alles wat je zoekt: een overvloed aan goed bevaarbare rivieren, schitterend landschap, pittoreske dorpjes en gehuchten en middeleeuwse kastelen of kasteelruïnes. Ook qua overnachtingsmogelijkheden is er veel keuze: een luxueuze hotelkamer, een prettig B&B, een ruim opgezet appartement dat is voorzien van alle gemakken of een camping waar je helemaal tot rust kunt komen, in de Belgische Ardennen vind je het allemaal.