De beste goedkope kajaks onder de €500

De beste goedkope kajaks onder de €500

Voor veel beginnende kajakkers is de zoektocht naar een goede kajak een grote opgave. Je geniet van de outdoor ervaring, op het water, en hebt waarschijnlijk al eens een kajak gehuurd of geleend. Nu zet je door en je wilt zelf je eigen kajak aanschaffen. Kajaks zijn er in veel verschillende soorten en maten, en ook prijzen. Voor de beginnend kajakker, of de kajakker met een begrensd budget, kan deze keuze moeilijk zijn. Je wilt waarschijnlijk eerst een goedkope kajak kopen, maar deze moet ook kunnen presteren. Daarom hebben we de beste goedkope kajaks uitgezocht, geschikt voor de kajakker op instapniveau.

Goedkope opblaasbare kajaks

Een opblaasbare kajak is compact en gemakkelijk vervoerbaar. Ze zijn gemaakt van zeer sterk materiaal waardoor ze erg hard opgepompt kunnen worden, en zijn daardoor geschikt voor stromend water. Met een opblaasbare kajak heb je het voordeel dat je voor een relatief lage prijs een mooie, grote kajak ter beschikking hebt. Hij past ook nog eens achter in de kofferbak. Voor de kajakker met een strikt budget, of die weinig ruimte heeft voor de opslag, zijn opblaasbare kajaks ideaal. We hebben drie opblaasbare kajaks onder de 500 euro voor je geselecteerd.

Itiwit 1 opblaasbare toerkajak

De Itiwit 1 is ideaal voor de beginnende kajakker die er in zijn eentje op uit wil. Dankzij zijn stevige design is hij erg hard en stijf als hij eenmaal opgeblazen is. Hij is vrij breed en mede door zijn vinnen ligt hij stabiel in het water. Het verhoogde zitje verhoogt het comfort en maakt het peddelen gemakkelijker. Je kunt hiermee gemakkelijk meerdere uren toeren op rustig water.

De Itiwit toerkajak is niet geschikt voor ruig water (white water) en door zijn vorm veranderd hij constant van koers bij het peddelen. Hij zigzagt als het ware door het water. Dankzij zijn lage prijs is hij voor de beginner, die op meertjes en rustige riviertjes en kanalen wil kajakken, zeer geschikt. De Itiwit 1 is daarom ook erg populair onder vissers. Hij is ook nog eens heel compact, en past in een rugzak.

Voordelen

Nadelen

Itiwit opblaasbare toerkajak X100+

Als je er met zijn tweeën op uit wilt in een ruime, stabiele en comfortabele kajak is de Itiwit opblaasbare toerkajak X100+ een goede keuze. Met zijn betaalbare prijs en compacte opslag in een grote rugzak ben je klaar om met zijn tweeën mooie tochten te maken. Hij is binnen 15 minuten volledig opgepompt, en na het kajakken ook binnen een kwartier weer leeggezogen. Wel moet je de kajak bij het drogen en opvouwen schoonmaken met een handdoek, anders wordt hij snel vies en blijven er vlekken permanent achter.

De X100+ is koersvaster dan zijn kleinere broer, de Itiwit 1. Dit komt door de extra stijve hogedruk bodem. Beide kajakkers hebben meer dan genoeg beenruimte en de hoge zit maakt het peddelen prettig. Deze kajak is duidelijk bedoeld voor rustige wateren om lange dagtochten op te maken.

Voordelen

Nadelen

Itiwit 2 opblaasbare toerkajak voor 1 tot 2 personen

De Itiwit 2 is speciaal ontwikkeld met de beginnende kajakker in gedachten. Hij leent veel van de Itiwit 1, maar behoudt beter zijn koers en ligt stabieler in het water. Ook kun je kiezen tussen 1 of 2 opvarenden, wat hem weer een stuk veelzijdiger maakt dan de Itiwit 1. De zitjes zijn dezelfde als die van de Itiwit 1. Ze zijn toereikend, maar deze kajak is eigenlijk net wat aan de kleine kant voor 2 volwassenen. Een volwassene en een kind gaat prima. Als je alleen vaart kun je het beste je bagage vooraan in de kajak leggen om hem gelijkmatig in het water te laten liggen, anders ervaar je meer weerstand bij het roeien.

Voordelen

Nadelen

Goedkope stevige kajaks

Aan stevige kajaks, ook wel hardshell kajaks, kan een aardig prijskaartje hangen. Het grote voordeel van hardshell kajaks zijn hun duurzaamheid en verhoogde veiligheid in het water. Ze zijn de betere keus in de branding, of als er stenen uit het water steken. Stevige kajaks zijn sportiever en ervaren minder weerstand waardoor je je een stuk sneller voortbeweegt. Voor wie sportiever wil varen, maar toch een beperkt budget heeft hebben we 3 goedkope hardshell instapmodellen gevonden.

Tahe Ouassou

Als één van de goedkoopste instapmodellen, is de Tahe Ouassou een duidelijke kandidaat voor onze lijst. Je ziet ze dan ook met regelmaat op strand en op meertjes. De Tahe ligt laag op het water, en is qua design and zithouding minimalistisch te noemen. Alles draait om functionaliteit en sportiviteit. Een veel snellere kajak zul je dan ook niet vinden voor deze prijs.

Wat je niet krijgt is zitcomfort. Op een kuipje rondom je onderrug en een strip antislip waar je op zit na, is de Tahu Ouassou compleet kaal. Deze kajak is dan ook bedoeld voor de sportieve, beginnende kajakker die graag over milde golven en stromende rivieren roeit. Bij de langdurige opslag moet je met deze kajaks oppassen dat ze niet in de zon liggen, of langdurig heet worden. Open ook de ontluchtingsdop zodat de binnenkant kan luchten.

Voordelen

Nadelen

Rotomod Mambo Soleil

Voor hardshell kajaks in het midden-segment zul je RTM (Rotomod) vaker tegenkomen. De Mambo Soleil is er daar één van. Met zijn hydrodynamische vorm en bredere bovenbouw dat boven het water hangt is deze kajak zowel snel als erg stabiel. Hij is zelf-ledigend (water dat aan boord komt spoelt vanzelf door de openingen weg) en daardoor beter bestand tegen golven. Hier zit natuurlijk een limiet aan, maar de kajak zelf is onzinkbaar.

Met de optionele rugsteun is deze kajak ook comfortabel genoeg voor langere tochten. De Mambo Soleil heeft een uniek design, dat mooi in het oog valt maar ook onhandig kan zijn in het transport. Hij past vaak moeilijk op de standaard kajakdrager op de auto.

Voordelen

Nadelen

Point 65 Falcon

De Falcon Solo modulaire kajak van Point 65 is uniek in onze lijst. In plaats van een kajak aan één stuk, bestaat de Falcon Solo uit meerdere modulaire delen. Deze kun je naar believen op elkaar aansluiten. Op die manier kun je de Falcon Solo veranderen van een éénpersoons naar een tandem en zelfs naar een triple kajak. De individuele delen zijn van hoge en robuuste kwaliteit, en dat hij uit elkaar kan in individuele secties maakt hem gemakkelijk te vervoeren in een auto.

Hij vaart goed en snel, is wendbaar en houd zijn koers goed vast. Vooral voor een modulaire kajak is de Falcon Solo verrassend beheersbaar en is geschikt voor de beginnende kajakker. De ervaren roeier zal vooral blij zijn met zijn veelzijdigheid en hoe gemakkelijk je hem kunt vervoeren.

Wel is de prijs aan de stevige kant. Voor de solo uitvoering (boeg, middensectie en steven) betaal je net onder onze maximumprijs van 500 euro. Aparte onderdelen om met zijn tweeën of drieën te kunnen varen zijn prijzig.

Voordelen

Nadelen

Conclusie

Welke goedkope kajak je zou moeten kopen ligt aan je verwachtingen en natuurlijk je budget. De vorige zes kajaks zijn allemaal van goede kwaliteit voor de prijs die je betaalt. De twee grootste beslissingspunten zijn waar je wilt gaan kajakken en met hoeveel kajakkers je aan boord bent. Als je op rustige rivieren, kanalen en meertjes wilt gaan varen is een opblaasbare kajak prima. Op zee, in de branding of op sneller stromende wateren is een hardshell kajak aan te bevelen. Dan rest alleen nog de vraag, zit je alleen in de kajak of met meer en voor hoe lang? Voor alle situaties denkbaar tussen deze twee criteria hebben we een goede, goedkope kajak voor je gevonden.