Kajakken FAQ

Kajakken FAQ

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen een kajak en een kano: 

  • Een kajak is gesloten van boven, waardoor je plat op je billen in een soort kuip zit. De peddel bij kajakken heeft aan beide kanten een peddel.
  • Een kano is van boven open, je zit hierbij op een bankje. Daarnaast heeft de peddel maar een peddelblad.

Vanwege deze verschillen wordt kajakken vaak solo gedaan, kanoën met z’n tweeën of meer.

Met kajakken train je voornamelijk je armen, schouders, core, rug en borst. Daarnaast is het goed voor je conditie, waarmee je ook je hart dus traint.

Om te kunnen kajakken moet de waterstand minimaal 1m3/s zijn. Tussen de 1 en 1,5m3/s heb je echter grote kans op vastlopen. Het liefst is het waterpeil dus minimaal 1,5m3/s. Boven de 8m3/s is het te hoog.

Over het algemeen worden watersporten tijdens de zwangerschap afgeraden. Ervaren kajakkers kun in het begin van de zwangerschap nog kajakken, uiteraard wel met beleid. Naarmate je buik dikker wordt is het minder verstandig om te gaan kajakken. 

De kajak is afkomstig van de Inuit, de Eskimo’s in Groenland en Canada. Zij gebruikten het om op zee te jagen.

Het gemakkelijkst stap je uit door de kajak dwars naast een oever te laten liggen. Leg de peddel vervolgens over je kajak en de oever heen. Door je hieraan vast te houden kun je makkelijk en veilig, zonder dat de kajak omslaat, uitstappen. Bekijk zeker onze kajak veiligheidstips hier.

De kajak heeft een min of meer waterdichte bovenzijde waardoor de kajak altijd uit zichzelf weer omdraait naar de goede zijde.

  • België: een zwemvest is niet verplicht, het wordt wel aangeraden voor je eigen veiligheid en om makkelijker terug in je kajak te kunnen komen. Huur je een kajak, dan is het wel verplicht om er een in je kajak te hebben.
  • Nederland: een zwemvest is verplicht op groot en open water, zoals op zee. Onder alle andere omstandigheden niet, maar het wordt uiteraard wel ook aangeraden.

Een gemiddelde peddel heeft een lengte tussen de 210 en 260 cm. In de basis geldt dat een peddel zo lang moet zijn dat je met de vingertoppen net de bovenrand van het blad kunt raken.

Een kajak kan ongeveer 16 kilometer per uur halen, maar dat is enkel voor zeer goede kajakkers weggelegd. De meeste mensen halen maximaal 8 kilometer per uur, waarbij je gemiddeld over langere tijd nog langzamer gaat.

Je hebt meerdere soorten kajaks, met elk een andere lengte. De lengte ligt tussen de 2 en 5,5 meter. De eerste is dan een wildwaterkajak, de laatste een vlakwater kajak.

Een kajak is tot ongeveer een halve meter hoog, vaak minder.

  • België: in Belgie mag je in overal zonder toestemming op het water kajakken, tenzij staat aangegeven dat het verboden is. In bijvoorbeeld Brugge mag het niet.
  • Nederland: in Nederland geldt dat je overal zonder toestemming het water op mag om te kajakken, tenzij is aangegeven dat het verboden is. Dat is in sommige natuurgebieden, bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven en op sommige plassen het geval. Daarnaast kan het zijn dat een gebied tijdelijk is afgesloten voor kajakken.

Kajakken is gezond om meerdere redenen. Sporten is altijd goed, ieder mens zou minstens een half uur per dag moeten bewegen. In de buitenlucht is helemaal ideaal. Kajakken is goed voor je conditie en je hart, daarnaast train je je armen, schouders, core, borst en rug ermee.

Er zijn vele verenigingen en andere partijen waar je kajak lessen kan volgen. Vrijwel allemaal zijn ze online te vinden.

  • België: ja, je mag op zee kajakken tenzij is aangegeven dat het niet mag.
  • Nederland: ook in Nederland mag je op zee kajakken, tenzij is aangegeven dat het verboden is.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en inspiratie.