Wat heb je nodig om te kajakken?

Wat heb je nodig om te kajakken?

Je wilt gaan kajakken en weet niet goed wat je precies nodig hebt. De vraag is dan: wat heb je nodig om te kajakken? Naast een kajak zijn peddels en zwemvesten de basisbenodigdheden. We zullen toelichten waar je op kan letten bij de aanschaf daarvan, want het aanbod is groot. Met alleen die twee benodigdheden ben je nog niet helemaal klaar om te gaan. Er is een checklist met kajak benodigdheden die noodzakelijk kunnen zijn om een dag of meerdere dagen goed voorbereid en veilig op het water te zijn.

1. De basis

Zoals met alles begin je bij de basis. Zonder een solide basis kan het kajakken zwaar zijn en daardoor niet leuk. Wat voor peddel moet ik gebruiken? En waar moet een zwemvest aan voldoen? Je krijgt hulp met deze vragen.

Peddels

Welke kajakpeddel te kiezen ligt aan hoe je ze gaat gebruiken. Ben je een beginner of al wat meer ervaren? Daarnaast dien je rekening te houden met je lengte en de breedte van de kajak. Hoe langer jij bent en hoe breder de kajak, hoe langer de peddel moet zijn.
Veel kajakpeddels zijn gemaakt van lichtgewicht materiaal. De uitvoering van materiaal is heel divers, zoals een steel van aluminium met rubberen kajakpeddels of een combinatie van een polycarbonaat steel en houten bladen. Er zijn ook bladen van glas. Je zit dan logischerwijs in een hogere prijsklasse. Het ligt aan je budget hoeveel je wilt uitgeven aan deze uitrusting. Een basis exemplaar kan je al voor een paar tientjes aanschaffen.

Hoe meer ervaring je hebt, hoe geavanceerder het materiaal is. Het draait uiteindelijk allemaal om comfort. Het gewicht is daarbij een belangrijk aspect. Je kan je indenken dat die van carbonaat minder weegt dan eentje van hout. Er zijn ook demonteerbare of verstelbare roeispanen te koop. Als je kiest voor demonteerbaar, kan het praktisch zijn om een peddeltas te kopen voor veilig vervoer.

Zwemvest

Hoewel een zwemvest niet verplicht is bij kajakken, wordt het wel dringend aangeraden om te dragen. Het kan je helpen om makkelijker de kano in te komen, als je te water bent gevallen. Kajak zwemvesten vind je in allerlei formaten en kleuren. Er is ook aan de kleintjes gedacht; er zijn vesten in kindermaten te koop. De vesten zijn speciaal gemaakt voor deze sport, zodat je ze met gemak kan dragen en er geen last van hebt in de kano. De armsgaten zijn bijvoorbeeld extra groot gemaakt, zodat je voldoende ruimte hebt om je armen rond te draaien tijdens het kajakken. Ook zijn de schouderbanden zodanig gemaakt dat ze niet tegen je gezicht schuren en voelen ze licht op de schouders. Een aantal vesten heeft verstelbare schouderbanden of heupbanden. Er zijn vesten te koop die je over je hoofd aandoet of vesten die een ritssluiting hebben aan de voorkant om het makkelijker aan en uit te kunnen trekken. Het gehele vest is vaak gemaakt van lichtgewicht materiaal, zodat het niet als extra gewicht aanvoelt. Het materiaal voelt ook fijn aan op de huid. 

Er zijn allerlei verschillende uitvoeringen te vinden, afhankelijk van het gebruik van het vest. Als je meerdere dagen het water opgaat, kan het praktischer zijn om een vest aan te schaffen met meerdere zakken voor bijvoorbeeld je mobiel of een kompas. Die zijn dan binnen handbereik. Voor een trip van paar uurtjes of één dag is dat misschien wat overbodig. Dan is een vest zonder zakken voldoende.

Waterdichte ton

Eigenlijk is er nog een basisaccessoire essentieel voor een prettige kajaktocht: waterdichte tonnen. Hierin kan je waardevolle spullen, zoals je portemonnee of mobiele telefoon, droog bewaren. Daarnaast is het ideaal om je lunch droog te houden. Deze tonnen zijn gemaakt van stevig kunststof met een schroefdeksel. Ze zijn beschikbaar in verschillende formaten, van klein naar groot. Hoe groter de ton, hoe meer ruimte die inneemt en hoe zwaarder die is. Houd daar rekening mee. Bij een aantal merken zijn de tonnen stapelbaar door de aansluitende bodem- en dekselconstructie. Vergeet niet de ton stevig vast te maken aan de kajak. Dit kan met speciale lijntjes gemaakt voor deze wateractiviteiten.

2. Checklist

Naast deze uitrusting is het nuttig om een kajak checklist te maken met accessoires die je nodig zult hebben om je trip goed te kunnen volbrengen. Het is aan te raden om bij elke kajaktocht de eerste vier artikelen standaard mee te nemen:

  •  Een navigatiemiddel, zoals een kaart op kompas. Je kan ook een meer geavanceerd apparaat gebruiken, zoals een GPS-toestel
  • Zonnebescherming. Denk naast zonnebrand aan UV-bestendige kleding en een hoedje of petje. Je kan snel verbranden door de weerspiegeling van de zon of daglicht op het water
  • EHBO-doosje met pleisters en anti-muggencrème
  • Extra water, eten en droge kleding. Je kan onverwachts langer onderweg zijn of te water raken
  • Een mes of Zwitsers zakmes
  • Een vuilniszak, deken of lichtgewicht tent, mocht je moeten schuilen vanwege slecht weer
  • Een hoofdlampje plus extra batterijen
  • Lucifers of een aansteker voor het maken van een vuurtje.

Denk eraan deze zaken op te bergen in een waterdichte ton. Een vuurtje maken kan nodig zijn in het geval dat je langer onderweg bent
Het is afhankelijk van de duur van je trip welke accessoires je meeneemt. Maak je een dagtrip, dan kan alleen kaart nuttig zijn. Plan je meerdere dagen, neem dan een kompas mee. Zo is een Zwitsers zakmes waar meer gereedschap aan zit, meer toepasselijk voor een tocht met overnachting. Hoe je ook je trip inricht, het hangt van jou af wat je mee wil of kan meenemen. Factoren zoals het weer, afstand en de moeilijkheidsgraad moet je overwegen in wat mee te nemen.

Kajakken is een leuke, sportieve activiteit, waarbij wel de nodige voorbereidingen getroffen moeten worden om veilig het water op te gaan. Naast de basisbenodigdheden is er de checklist met handige tips met kajak benodigdheden die je mee kan nemen voor een prettige tocht op het water. Wat je mee wilt nemen, hangt af van de duur van de trip en jouw ervaringsniveau af. Hoeveel je wilt aanschaffen, wordt ook gedeeltelijk bepaald door je budget. Je kan het zo duur of goedkoop maken, als je zelf wilt. Echter, je veiligheid staat voorop, dus bezuinig niet op de basisbenodigdheden.