Hoe je kajak onderhouden? - Kajakkopen.com

Hoe je kajak onderhouden?

Hoe je kajak onderhouden?

Hooray! Je hebt de ideale kajak gevonden! Je hebt rondgekeken, je hebt de beste boot volgens je wensen gevonden. Je hebt de juiste maat en de ideale kleur gekozen. Het werk is gedaan. Nu kan je achterover leunen en genieten van je kajak. Klaar om te varen! Toch?

Dit is eigenlijk, 3 letters, mis.

De eerste grote stappen zijn achter de rug, namelijk het kiezen van je kajak. Maar het bezitten van een kajak en het onderhoud ervan vraagt meer werk. Er is werk aan de winkel om een kajak te bezitten, maar een van de belangrijkste dingen die je kunt leren is hoe je een goed kajak-onderhoud uitvoert. In dit artikel leggen we uit hoe je je kajak schoon kunt houden, kunt beschermen tegen de zon en hoe je je kajak goed kan opbergen.

Moet je je kajak onderhouden?

Ja! Een kajak kopen is geen kleine investering. Je wil er dan ook alles aan doen om de kajak in topconditie te houden. Er zijn geen motoren om te breken, maar er zijn skegs, roeren, luiken, sleeplijnen en peddels die allemaal in verval kunnen raken als je niet voorzichtig bent. Het verzorgen van je kajak kost niet al te veel moeite. Het is belangrijk dat je vooral de basics uitvoert, zoals reiniging en verzorging.

Hou het proper

Kajaks brengen de helft van hun leven in het water door, maar dat betekent niet dat ze schoon zijn. Het maakt niet uit waar je vaart, er is altijd wel iets dat je boot kan beschadigen of kan vuil maken. Dit is niet erg, tenzij je het voor een lange periode zo laat. Voor je het weet, krijgt je mooie romp een misselijkmakende moddergroene kleur. Heb je ooit geprobeerd om opgedroogde modder af te schrobben? Dat wil je geen twee keer doen, geloof me!

Voor je gaat peddelen

Als je boot ergens opgeslagen ligt, kan deze vrij snel vuil worden. Stof, vuil en spinnenwebben (en zelfs een paar spinnen!) kunnen gemakkelijk in de spleten van je boot sluipen. Hoewel dit meestal niet schadelijk is, kan dit zorgen voor een ongemakkelijke rit. Spuit je kajak af met een slang, voor je op tocht gaat. Ook in de hoekjes, want daar verstoppen spinnen en insecten zich het meest.

Na het peddelen

Je pikt natuurlijk geen stof of spinnen op in het water, maar dat betekent zeker niet dat je met een schone kajak naar huis gaat. Spoel daarom je boot grondig bij het thuiskomen. Of als je uit het water komt. Sommige makers van kajaks raden zelfs aan om milde zeep te gebruiken, maar jij beslist natuurlijk.

Het is makkelijk om je boot vrij te maken van zand, modder, zeewier en andere ongewenste smurrie die je tijdens het peddelen hebt opgepikt. Maar het is wel noodzakelijk om de levensduur van je kajak te verlengen/behouden.

Bescherm je kajak tegen de zon

Hoe vreemd het ook klinkt, kajaks zijn zeer gevoelig aan zonlicht. Maar maak je vooral geen zorgen. Wees je ervan bewust van het effect van de zon op je kajak en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

Gebruik een beschermende spray

Je moet vooral op je hoede zijn voor de zon, als je een zeekajak hebt met luiken. Rubberen luiken zijn zeer gevoelig voor UV-beschadiging. Hetzelfde geldt voor opblaasbare kajaks. We raden aan deze kajaks te besproeien met een laagje UV-beschermingsmiddel zoals 303 Aerospace Protectant Spray.

Breng een dunne laag aan op de luiken en wrijf in met een papieren doek. Je ziet meteen een merkbare glans. Naast beschermen tegen de zon, stoot deze spray ook het water af. Als je geen water meer ziet druppelen en van de luikjes afrollen, dan is het tijd voor een nieuwe laag. Gebruik het op dezelfde manier voor een opblaasbare kajak om de hele boot te beschermen.

Check de deklijnen

Als je kajak voorzien is van deklijnen of bungeekabels (deze vind je op de meeste zeekajaks), dan moet je deze goed in het oog houden. Je kan ze in feite niet zo goed beschermen tegen de zon… Maar als ze versleten zijn, dan moet je ze vervangen. Na een paar jaar blootstelling aan de natuurelementen, kunnen deklijnen verzwakken en verliezen ze hun elasticiteit.

Een coating kan zeker helpen. Toch is de enige en echte effectieve manier om met slijtage om te gaan, de touwen vervangen als ze hun elasticiteit verliezen.

Je kajak met zorg opbergen en vervoeren

Een kajak kan vervormen door blootstelling aan overmatige hitte en zonlicht. Wees hiervan bewust, als je je boot op een dakdrager vervoert. We raden aan om je kajak niet langer dan één dag vast te binden aan het dak van je wagen. Zeker niet bij extreme temperaturen.

Bewaar je kajak in een garage of onder een dekzeil om zoveel mogelijk blootstelling met zon of vorst te voorkomen. We willen immers dat de boot zo lang mogelijk in topconditie blijft.

Besteed aandacht aan de kleine dingen

Heb je een tweedelige peddel? Dan moet je de huls proper houden. De huls (of verbinding) van de twee stukken moet gemakkelijk uit elkaar kunnen komen voor het inpakken en opbergen. Maar als het deze niet regelmatig wordt schoongemaakt, kunnen zand en vuil wrijving veroorzaken, waardoor je tweedelige peddel een ééndelige peddel wordt. Haal de twee stukken uit elkaar na een kajaktocht en maak de huls proper. Dit zorgt voor een langere levensduur van je peddel.

Hetzelfde geldt voor de verstelbare voetsteunen in je kajak. Als je wilt dat ze verstelbaar blijven, moet je ze regelmatig schoonmaken. Niets is zo frustrerend als het vastzitten van de voetsteunen.

Conclusie

Nu je een expert bent in kajakonderhoud, ben je klaar om op tocht te gaan! Door je kajak proper en net te houden, te beschermen tegen de zon, goed op te bergen en te vervoeren en op de kleine dingen te letten, zal je kajak in topvorm zijn/blijven voor vele wateravonturen die eraan komen.

Heb je vragen? Of zelf leuke tips? Stuur ons een mailtje.