De beste kajaks voor beginners

Liefhebbers van de natuur en watersporten kunnen veel plezier beleven aan kajakken. Kajakken is een avontuurlijke sport en er zijn veel mooie locaties waar je kunt kajakken, van een rustig meer tot snelle rivieren. Wanneer je begint met kajakken zul je wellicht niet gelijk kiezen voor een snelstromende bergrivier, maar start je eerder op een rustig meer. Voordat je kunt beginnen met kajakken is het uitzoeken en aanschaffen van een geschikte kajak de eerste stap. Er zijn veel verschillende soorten kajaks, van modellen geschikt voor beginners tot gevorderden, tot het soort tocht die je wilt gaan maken. Door de grote keuze aan diverse soorten kajaks, modellen, afmetingen en materialen kan het soms overweldigend zijn om de juiste keuze te maken voor een kajak. Waar moet je nu op letten bij de aanschaf van een nieuwe kajak als je begint met deze watersport?

Overzicht

Hieronder een overzicht van onze top keuzes wat betreft opblaasbare kajaks.
Klik op de link om de prijs te bekijken.

Waar moet ik op letten?

Wanneer je gaat starten met kajakken kun je het beste een kajak kopen voor beginners. Hiervoor zijn een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten. Het handigst is om een kajak te kiezen waar je bovenop kunt zitten. Deze worden ook wel sit-on-top kajaks genoemd. Ze liggen vaak stabiel in het water waardoor het in- en uitstappen gemakkelijker is. Ook kun je gemakkelijk weer terug in de kajak klimmen als je per ongeluk in het water valt. Wanneer je gaat starten met kajakken is het slim om niet gelijk te kiezen voor de kajak met de meest uitgebreide functies, je wilt eerst het kajakken goed onder de knie krijgen. Hoewel je nu weet dat je het beste een sit-on-top kajak kunt kopen als je gaat beginnen met kajakken, zijn er nog veel andere factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen van een beginnerskajak. De factoren waarbij je rekening moet houden zijn als volgt:

Het niveau van kajakken

Wanneer je gaat starten met kajakken is het slim om een kajak te kopen die aansluit bij het gebruikersniveau. Het is wellicht aantrekkelijk om gelijk een kajak te kopen met geavanceerde functies, maar dat is niet aan te raden. Wanneer je begint met kajakken moet je eerst leren om de jezelf goed én veilig voor te bewegen op het water. Op het moment dat je ook allerlei geavanceerde functies onder de knie moet krijgen is het wel veel om in één keer te leren. Kies daarom voor een simpele kajak waar je relatief gemakkelijk in- en uit kan stappen. Ook is de mate van comfort van belang, immers de eerste tijd zal je vaak op het water zijn wil je de slag te pakken krijgen. Een ergonomisch stoeltje met een steun kan best comfortabel zijn. Daarnaast geldt vaak dat de brede en stabiele kajaks – ideaal voor beginners – vaak meer ruimte hebben voor comfort dan de smalle kajaks.

Afmetingen van de kajak

Als je hebt besloten dat je een beginnerskajak wilt kopen is het goed om na te denken over wat de afmetingen van de kajak moeten zijn. Hierbij gaat het om de breedte, lengte, gewicht en het volume. Deze factoren samen bepalen hoe geschikt de kajak is voor beginners. Zo heeft een korte kajak als voordeel dat deze erg wendbaar is. Voor beginners is een lange kajak wellicht verstandiger omdat je meer koersvast kunt varen. Als je het varen nog niet echt onder de knie hebt is een rechte koers makkelijker te behouden dan je letterlijk in allemaal bochten te moeten wringen. Ook kun je het beste kiezen voor een brede kajak, deze ligt vaak een stuk stabieler op het water dan een smalle kajak. Kajaks voor beginners hebben naast lang en breed ook als kenmerk dat ze een zwaar gewicht hebben. Ze liggen dieper in het water, maar geven daarnaast ook – hoe verrassend – meer stabiliteit. Wil je snelheid maken en ben je meer geoefend, dan is een lichte en korte kajak de beste keuze. Doordat deze dicht op het wateroppervlak ligt is, beweegt je sneller door het water.

Wendbaarheid van de kajak

Wil je als een speer door het water, dan is de wendbaarheid van de kajak erg belangrijk. De vorm van de romp bepaalt de wendbaarheid van een kajak. Daarnaast bepaalt de vorm van de romp hoe stabiel een kajak is. Vooral voor beginners is een stevig en stabiele kajak fijn. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de vorm van de romp, deze kan plat of rond zijn of in een V-vorm zijn. Een kajak met een vlakke romp is het meest ideaal voor starters. Een kajak met een vlakke romp heeft ook een vlakke bodem waardoor je veel stabiliteit ervaart met het in- of uitstappen. Recreatieve kajaks beschikken vaak over een vlakke romp. Een vlakke romp heeft ook als voordeel dat deze kort is en daardoor wendbaar en gemakkelijk hanteerbaar is. Ook de kajaks met een ronde romp zijn aan te raden voor beginners, deze bieden ook stabiliteit en glijden snel door het water. Kajaks met een V-vorm zijn eerder geschikt voor meer geoefende kajakkers. Deze kajaks zijn namelijk het minst stabiel, maar hebben wel een uitstekende secundaire stabiliteit. Dit houdt in dat ze beter te hanteren zijn bij veel golfslag. Daarnaast zijn deze kajaks minder wendbaar en zijn ze meer geschikt om in een rechte lijn te varen.

Waar gaat de tocht heen?

Nadat je deze factoren heb bepaald moet je jezelf de vraag stellen waar je het meeste wilt gaan varen. Een beginner kan het beste starten op een meer. Bij het varen op een meer heb je weinig last van stroming of golven. Zo kun jij eerst de aandacht vestigen op het varen met de kajak en kun je daarna de aandacht vestigen op de elementen zoals stroming, getijden of golven die je moet weerstaan. Voor een meer is een recreatieve kajak geschikt. Wanneer je meer geoefend bent en je wilt het grotere water opzoeken zoals de zee krijg je ook te maken met stroming, golven, getijden en wind. Je hebt dan een kajak nodig die hier tegen bestand is. Er zijn dan ook verschillende zeekajaks, die speciaal gemaakt zijn voor op zee. Ook kan een sit-on-top kajak handig zijn als je dicht in de buurt van de kust blijf en af en toe een duik in de zee wilt nemen. Wanneer over rivieren gaat kajakken is een tourkajak met een ronde romp zodat deze ze snel wendbaar zijn ideaal. Daarnaast zijn er ook opblaasbare kajaks, deze kun je gemakkelijk meenemen.

Materialen van de kajak

Als laatste factor waar je op moet letten bij de aanschaf van een kajak is het materiaal. De materialen bepalen namelijk niet alleen de prijs, maar ook het gewicht en hoe stevig een kajak is. Opblaasbare kajaks worden gemaakt van PVC. De sit-on-top kajaks, tourkajaks of zeekajaks worden vaak gemaakt van polyethyleen en polyester. Polyethyleen heeft als voordelen dat het een goedkoop materiaal dat stoot- en slijtvast is. Wel is het minder duurzaam en moet je het wellicht sneller vervangen. Maar voor een eerste kajak om mee te beginnen is het een geschikt materiaal. Wil je gelijk een wat duurdere kajak aanschaffen, kies dan voor een kajak van polyester. Dit materiaalsoort heeft als eigenschap dat het sterk, licht en glad is waardoor je met deze kajak goed door het water kan voortbewegen. Ook is het een sterk materiaal waardoor deze kajaks een langere levensduur hebben.

De beste kajaks voor beginners

Nu de vraag is beantwoord ‘waar moet ik op letten bij de aanschaf van een kajak’ wil je vast ook weten wat de beste kajaks voor beginners zijn. Natuurlijk is de keuze in sit-on-top kajaks ook reuze. Daarnaast ligt het ook aan jouw budget wel kajak geschikt is. Wellicht wil je voor een eerste kajak nog niet heel veel betalen en kies je liever een goedkoper model. Hieronder staan vijf kajaks genoemd die voor beginners ideaal zijn. Hierbij is gelet op de vorm van de romp, de afmetingen en het materiaal. Voor elke kajak worden de voor- en nadelen genoemd.

De Intex Explorer K2 Kayak

Deze kajak is opblaasbaar, handig als je eerst eens wilt weten of kajakken iets voor jou is. Je hoeft dan nog niet meteen gelijk na te denken over materialen en opslag, je kunt het eerst uitproberen. Deze opblaasbare kajak is geschikt voor twee personen, handig als je met iemand gaat kajakken die het al vaker heeft gedaan. De kajak heeft twee verstelbare stoelen, met deze comfortabele stoelen kun je het een poosje uithouden op het water. Ook heb je de mogelijkheid om deze stoelen te verstellen in hoogte, zo kun je het precies aanpassen naar jouw wensen. Daarnaast heeft de kajak een verwijderbare vin onderaan de kajak, deze geeft extra wendbaarheid. Ook heeft de kajak een verstevigde romp en achtersteven en twee handig grepen om de kajak te tillen. Je koop deze kajak inclusief een opblaaspomp en vier aluminium peddels. De overige eigenschappen van deze kano zijn als volgt:

 • Lengte: 312 cm
 • Gewicht: 16,9 kg
 • Breedte: 91 cm
 • Materiaal: Free PVC
 • Voordelen: Handig in gebruik, snel op te pompen en gemakkelijk om weer op te bergen. Daarnaast is de verwijderbare vin erg handig en geeft het meer wendbaarheid.
 • Nadelen: Je moet elke keer de kajak oppompen. Voor tochten op zee is deze kajak niet geschikt.

De kajak Tobago

Deze kajak is ideaal als je wilt beginnen met kajakken en dat graag met meerdere personen of met kinderen wilt doet. De kajak heeft namelijk niet alleen twee zitplaatsen voor volwassen, maar er is ook een zitje in het midden waar een kind op kan plaatsnemen. De kajak is breed is zwaar van gewicht, hierdoor ligt deze stabiel in het water en de kans dat je uit de kajak valt is vrij klein. De kajak is geschikt voor op meren, rivieren of voor op de zee. De kajak heeft de volgende eigenschappen:

 • Lengte: 395 cm
 • Gewicht:32 kg
 • Breedte: 80 cm
 • Materiaal: Polyethyleen

De Ouassou

De Ouassou is een harde kajak die een harde en brede achterkant heeft. Door de brede romp ligt deze kajak stabiel op het water. De kajak is wendbaar en als je lage golven hebt op een rivier of een meer is deze gemakkelijk te besturen. Ook heeft de kajak een handig zitje en vaste voetsteunen waardoor je stabiel en stevig in de kajak zit. De kajak is geschikt voor 1 persoon.

 • Lengte: 260 cm
 • Gewicht: 21 kg
 • Breedte: 78 cm
 • Materiaal: Thermogevormd polyethyleen.

De Calleti

De Calleti is een beginners kajak, maar wel een van een hoger segment. Het is een hoogwaardige kajak met een aantal fijne kenmerken. De kajak beschikt over de ideale gewicht-lengte verhouding waardoor deze veel stabiliteit en balans biedt. De vorm en het ontwerp van de romp van deze kajak hebben als resultaat dat je zonder veel moeite in een rechte lijn kan blijven varen, maar ook behendig de bochten kunt nemen. Door de optimale stabiliteit en bals hoef je niet bang te zijn dat de kajak kantel als je over ruw water vaart. Je kan met deze kajak niet alleen op rustige meren varen, maar je kan ook – als je het kajakken onder de knie hebt – op snellere rivieren varen. Doordat de kajak een verhoogde boeg heeft breekt hij elke golf gemakkelijk af. Een andere handig kenmerk is dat de kajak veel opbergruimte heeft waardoor je gemakkelijk een hele dag op het water kan verblijven. Ook zit er een comfortabele stoel op de kajak zodat je heerlijk kunt zitten terwijl je gaat kajakken.

 • Lengte: 294 cm cm
 • Gewicht: 21,5 kg
 • Breedte:80 cm
 • Materiaal: Polyetheen

De opblaasbare Itiwit kajak

De opblaasbare Itiwit kajak is ideaal voor 1 persoon. Het is een kajak die een verhoogd zitje hebt waardoor je comfortabel over het water kunt peddelen. De kajak heeft een brede bodem en ook brede zijbanden waardoor de kajak een goede stabiliteit biedt. Daarnaast heeft de kajak een gepatenteerde voorpunt waardoor de kajak soepel door het water glijdt.

 • Lengte: 380 cm cm
 • Gewicht: 21,5 kg
 • Breedte:30 cm
 • Materiaal: Polyester

Koop een kajak en ga het water op

Ben je enthousiast geworden over kajakken? Dan is het slim om eerst eens even rond te gaan kijken naar de geschikte kajak. Als je een kajak gaat kopen voor beginners zijn er dus een aantal dingen waar je op kunt letten. De sit-on-top kajaks zijn ideaal voor beginners, maar er is nog meer waar je naar kunt kijken. Zo is het handig als je een kajak koopt waar je gemakkelijk in- en uit kan stappen en waar je comfortabel kunt zitten. Daarnaast kun je het beste voor een brede kajak kiezen en eentje die wat gewicht biedt. De breedte en zwaarte bepalen namelijk hoe stabiel de kajak op het water ligt. Door een brede en zware kajak te kiezen hebben ze meer stabiliteit en liggen ze dieper in het water. Hierdoor ben je beter bestand tegen schommelingen van het water en kun jij eerst het peddelen onder de knie krijgen. Naast de breedte en het gewicht speelt ook de vorm van de romp mee bij de keuze voor een kajak. Zo is een kajak met een vlakke of ronde romp de beste keuze voor beginners. Een kajak met een vlakke romp heeft ook een vlakke bodem waardoor je veel stabiliteit ervaart met het in- of uitstappen. Daarnaast zijn deze kajaks ook vaak kort en kun je gemakkelijker manoeuvreren door het water. De kajaks met een ronde romp bieden ook veel stabiliteit en glijden snel door het water. Als laatste moet je bedenken waar je wilt gaan kajakken, voor beginners is het aan te raden om op een rustig meer te starten zodat jij eerst handigheid krijgt in het soepel voortbewegen op het water. Wat je ook kiest, kies een kajak uit die bij jou past en ga het water op. Je leert kajakken door het vaak te doen.