Veiligheidstips voor beginnende kajakkers

Veiligheidstips voor beginnende kajakkers

Kajakken is een fantastische sport. Het is een geweldige manier om nieuwe vrienden te maken, fit te blijven en nieuwe plaatsen te verkennen. Zoals bij elke watersport zijn er echter ook bepaalde risico’s aan verbonden en moet je zeker ook stilstaan bij enkele veiligheidsmaatregelen.

Plotselinge veranderingen in de wind en het zicht kunnen namelijk voor gevaarlijke kajak omstandigheden zorgen. Daarom is het zeer belangrijk om vooraf de weersvoorspellingen te controleren en de juiste kledij te voorzien. Zo kom je niet in de problemen door een mogelijke zonnesteek of onderkoeling.

De beste manier om te genieten van kajakken is dus om voorbereid te zijn op die risico’s en vooruit te plannen. Om je hierbij te helpen hebben we enkele gouden regels opgesteld met veiligheidstips om veilig van het kajakken te kunnen genieten.

Werk samen

Kajakken doe je het beste in groep, zeker als je nog niet veel ervaring hebt. Echter kunnen ervaren kajakkers ook in de problemen komen als ze alleen gaan varen, omdat de weersomstandigheden en de staat van het water snel kunnen veranderen. Zware regenval stroomopwaarts kan een rustige rivier veranderen in gevaarlijke stroomversnellingen, terwijl plotselinge veranderingen in de windrichting en -snelheid het peddelen vermoeiend kunnen maken en de kajak mogelijks doen kapseizen. Als er een risicovolle situatie ontstaat, is het het beste om andere mensen te hebben waarop je kan vertrouwen om het veilig te houden.

Als je geen ervaren kajakkers kent, probeer je best lid te worden van een kajakclub of een begeleide kajaktocht te maken.

Door met een ervaren gids het water op te gaan, kunt zelf ervaring opdoen op een veilige manier en leer je tips en tricks van andere, meer ervaren peddelaars. Hierdoor kan je ook je veiligheidsuitrusting delen. Zo vermindert de kans dat cruciale uitrusting verloren gaat, mocht je een van de kajaks in een noodsituatie moeten verlaten.

Plan je vaarroute

Cruciaal in het beperken van risico’s bij het kajakken, is vertrekken met een uitgelijnd plan. Plan je route vooraf grondig en hou rekening met het ervaringsniveau van alle kajakkers in je groep. Je beperkt jezelf best tot watergebieden die beschermd zijn tegen wind en golven en waarbij je gemakkelijk kunt zwemmen naar de oever in geval van nood.

Als je van plan bent om te gaan kajakken op zee, is het essentieel om op voorhand een zee kajak cursus te volgen zodat je voorbereid bent op de unieke uitdagingen van de zee. Zeekajaks zijn een specifiek type kajaks en het kiezen van het juiste type kajak is van cruciaal belang, net als het leren van peddeltechnieken voor de open zee.

Vertel verder ook altijd aan iemand die op het droge blijft waar je van plan bent naartoe te varen, hoe lang je denkt dat het zal duren en hoeveel mensen er meegaan.

Controleer de weersomstandigheden voor en tijdens je reis. Zware regenval stroomopwaarts op je route kan leiden gevaarlijk en snel bewegend water, terwijl een hoge windsnelheid het peddelen erg moeilijk kan maken. De beste manier om met risicovolle situaties om te gaan is te anticiperen en ze te vermijden.

Oefen je veiligheidsmanoeuvres

Vooraleer je je eerste tocht maakt  is het belangrijk dat je de nodige veiligheidsmanoeuvres begrijpt en kan uitvoeren, zoals het rollen van je kajak en opnieuw in je kajak te raken vanuit het water. Idealiter oefen deze manoeuvres in rustig, ondiep water en in het gezelschap van een meer ervaren kajakker totdat je ze zelfstandig en zonder hulp kan uitvoeren.

Als je niet zeker bent of je wel degelijk je kajak kunt rollen en vanuit het water in je kajak kunt raken, dan blijf je best op een gemakkelijke zwemafstand van de oever. Hieronder drie basis veiligheidsmanoeuvres die je best onder de knie hebt vooraleer je op het water gaat:

Kapseizen

Kapseizen is een van de belangrijkste gevaren die al kajakkend kunt tegenkomen en daarom is het dan ook van cruciaal belang dat je weet hoe je jezelf tijdig uit een gekapseisde kajak kunt bevrijden. Bij een sit-on-top kajak is dit redelijk eenvoudig. Jezelf losmaken uit een sit-in kajak is iets moeilijker. Onderstaand filmpje kan je hierbij helpen.

De Wet Entry

Mocht je gekapseisd zijn en jezelf losgemaakt hebben uit je kajak, is het belangrijk te weten hoe je er efficiënt weer kunt in raken vanuit het water. Dit is niet zo simpel als vanop het droge en vergt wat oefening. Het is handig als je niet alleen bent. Zo kan je partner de kajak tegenhouden als jij er probeert terug in te raken.

De Eskimo Roll

De Eskimo Roll oftwel het rollen van je kajak is een redelijk geavanceerd manoeuvre waarbij je je kajak weer rechtop kan brengen na het kapseizen zonder de kajak te verlaten. Dit manoeuvre leer je best van een ervaring instructeur en oefen je best in een veilige en gecontroleerde omgeving. 

Aangepaste kledij

Zoals eerder vermeld is het cruciaal om de juiste kledij te dragen naargelang de weersomstandigheden tijdens je kajaktocht. Houd er altijd rekening mee dat je nat kan worden en eventueel in het water kan terechtkomen.

Als je in diep water of in koude omstandigheden vaart, dan voorzie je best een wetsuit en handschoenen. Je kan ook altijd thermische kledij dragen wat je helpt warm te houden. 

Als je van plan bent lange tijd op het water door te brengen, dan is het heel belangrijk dat je jezelf genoeg tegen UV-straling beschermt. Neem dus zeker een stevige zonnebrandcrème mee. Als je je langer dan 30 minuten op het water begeeft, draag je best lange mouwen en een hoofddeksel om jezelf tegen de zon te beschermen.

Schoenen zijn verder ook een belangrijk onderdeel van je uitrusting dat veel mensen over het hoofd zien. Een goed paar schoenen voor het kajakken is net zo bruikbaar op het land als op het water. Het kan altijd handig zijn om neopreen laarzen te dragen. Zo worden je voeten zeker niet koud tijdens het kajakken.

Draag tenslotte altijd een helm als je vaart in snelstromend water. De helm beschermt je hoofd ook tegen onderwaterrotsen bij eventueel kapseizen of tijdens een valpartij bij het verlaten en betreden van je kajak vanop het vasteland.

Breng het juiste materiaal mee

Het juiste materiaal bij hebben, kan het verschil maken in een gevaarlijke situatie. Als je met een kajakclub op pad gaat, lees dan zeker hun aanbevolen uitrusting. Om je te helpen, hebben we een lijst opgesteld met essentiële uitrusting die je veilig zal houden:

Zwemvest

Een zwemvest is van cruciaal belang om veilig te blijven. In de meeste landen  is het ook verplicht voor kajakkers om een dragen. Als je een zwemvest koopt, kies je het best voor een die speciaal is ontworpen voor kajakken. Een kajak-specifieke zwemvest zal zorgen voor maximaal comfort en zal het peddelen niet belemmeren. Probeer je zwemvest altijd uit boven je gebruikelijke kajak kledij om er zeker van te zijn dat het je beweging niet belemmert.

Paddle float

De paddle float is een opblaasbaar apparaat dat aan het blad van je peddel is bevestigd. Eenmaal opgeblazen, dienen de peddeldrijvers als een nood drijver en laten ze je toe om je kajak te stabiliseren wanneer je er vanuit het water weer probeert in te raken.

Touw

Een touw is cruciaal om mee te nemen op een kajak tocht. Het heeft immers een breed gamma aan toepassingen, zoals het beveiligen van je kajak aan de oever, het redden van een gekapseisde kajak of jezelf vastbinden aan je eigen gekapseisde kajak. Voorzie zeker ook een zak voor je touw, zodat het droog blijft en netjes en veilig kan weggeborgen worden.

Fluitje / Lamp

 Een fluitje en of lamp komen in geval van nood van pas om om hulp te vragen.

Dry-bags

Dry-Bags voorkomen dat essentiële apparatuur nat wordt. Door een kleine hoeveelheid lucht in de zakken aanwezig is, blijven ze ook drijven. Je kunt je Dry-Bag gebruiken om extra kleding, zonnebrandcrème, water en een EHBO-doos en een eventueel een gsm op te bergen.

Eenmaal je je veiligheidsuitrusting hebt samengesteld, zorg je er best voor dat ze goed wordt opgeborgen zodat je er gemakkelijk bij kunt en ze gemakkelijk kunt uitpakken met zwemvest en handschoenen aan.Informeer de rest van je groep over welke uitrusting je bij jou hebt en waar ze is opgeborgen. Zo weten ook zij waar ze het kunnen vinden mochten ze het nodig hebben.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

Blijf waakzaam

Een van de leukste onderdelen van het kajakken is de prachtige omgeving die je kunt ontdekken, van rustige meren en rivieren tot majestueuze zeekliffen en verborgen stranden. Maar terwijl je het prachtige landschap in opneemt is het ook belangrijk om steeds waakzaam te blijven voor mogelijke gevaren.

Wees ervan bewust dat weersomstandigheden snel kunnen veranderen en hoe ze je tocht kunnen beïnvloeden. Houd de communicatie met de rest van je groep in de gaten en check regelmatig in met iedereen. Door regelmatig contact met de anderen kan je vroegtijdige tekenen van uitdroging of een zonnesteek opmerken en behandelen.

Kijk uit ook voor andere mensen op het water. Grotere vaartuigen kunnen zich met grote snelheid voortbewegen en vormen een reëel gevaar voor kajaks, omdat je niet altijd zichtbaar bent voor hen.

Conclusie

Door alert te zijn en je bewust te zijn van potentieel gevaarlijke situaties, kan je ze volledig vermijden en weer genieten van uw reis.

Houd deze gouden regels steeds in gedachten. Dit zal je helpen om nog meer plezier te beleven op het water, aangezien je dan weet dat je voorbereid bent en klaar bent voor elk noodgeval of risico.