zeekajak vs rivierkajak vs meerkajak - kajakkopen.com

Zeekajak VS rivierkajak VS meerkajak

Wat zijn de verschillen tussen een zeekajak VS rivierkajak VS meerkajak?

De drie belangrijkste soorten kajaks zijn;

  • zeekajaks
  • rivierkajaks
  • meerkajaks

Hoewel er verschillende ontwerpen/vormen zijn voor elk van deze kajaktypes, zijn er ook enkele belangrijke factoren die hen scheiden.

Ben je nieuw in de kajaksport? Dan is het zeker zinvol om dit te lezen en de verschillen te bekijken. Zeker als je van plan bent om in een eigen kajak te investeren.

Ga je veel kajakken? Dan raden we je aan om er een te kopen. Als je telkens een kajak moet huren, dan kost je dat ook een flinke som geld. Dat bedrag kan je makkelijk sparen en zo je eigen kajak kopen. Op lange termijn is het sowieso voordeliger om je eigen kajak te kopen.

Koop ik een tweedehands kajak of een nieuwe? Wees je ervan bewust dat het sowieso handig is (en een must) om te weten op wat je moet letten bij de aankoop van een (tweedehands) kajak. Je hebt de keuze tussen een zeekajak, rivierkajak of een meerkajak.

Wat de verschillen zijn, leggen we hier uit. Daarnaast geven we ook een aantal nuttige tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste kajak volgens jouw behoeften.

Lengte

Het eerste wat je zal opvallen is de lengte. Dit is tevens een zeer belangrijk element.

Zeekajaks zijn meestal de langste van deze drie types. Dat komt omdat ze over het algemeen gebruikt worden om langere afstanden af te leggen. En omdat hun extra lengte het mogelijk maakt om meer voorraden op het dek vast te binden.

De belangrijkste reden waarom een zeekajak langer is dan andere types kajakken, is omdat deze vooral gebruikt worden op langere tochten. Dus meestal moet er dan ook een waslijst aan accessoires mee op tocht!

Het meest voorkomende type kajak is de kajak voor op een meer. Deze zijn kleiner dan een zeekajak, maar groter dan een rivierkajak. Ze zorgen voor meer stabiliteit.

Rivierkajaks zijn de kortste van de drie. Dit omdat ze zeer snel moeten kunnen manoeuvreren. Op wildwater kunnen rotsen en andere obstakels snel op je af komen, dus heb je dan ook een kajak nodig die zeer snel met je kan meebewegen.

Hoewel de meeste zeekajaks bijvoorbeeld langer zijn dan de kajaks voor een meer, kan je zeker uitzonderingen vinden. Houd dat in gedachten als je verder gaat met je zoektocht naar een kajak.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van tips en inspiratie.

Breedte

Als we spreken over de breedte, dan kunnen we stellen dat de breedste kajaks gebruikt worden voor op een meer. Dit komt omdat de meeste recreatieve en onervaren kajakkers veelal ervaring opdoen in rustig water (bv. op een meer).

Deze types peddelaars vereisen een zo stabiel mogelijk kajakontwerp. En de stabiliteit van een kajak is grotendeels afhankelijk van de breedte van de kajak en de vorm van de romp (hierover later meer).

Rivierkajaks kunnen ook behoorlijk breed zijn omwille van dezelfde reden waarom meerkajaks extra breedte nodig hebben. Stabiliteit is erg belangrijk als je te maken hebt met stroomversnellingen. Dus rivierkajaks zijn meestal net zo breed (zo niet breder) als een meerkajak.

De smalste van de drie, is de zeekajak. Dit type is meestal smaller omdat je verder moet kunnen varen als je bijvoorbeeld in sterke oceaanstromingen komt.

Over het algemeen is een grotere kajak gevoeliger voor wind, golven en stromingen. Zeekakajaks zijn smaller opgebouwd, zodat je peddelslagen efficiënt blijven! Zelfs bij minder mooi weer…

Ontwerp van de romp

De romp is uitermate belangrijk. Dit deeltje van de kajak heeft invloed op stabiliteit en de prestaties.

We verwijzen in dit deel ook naar de primaire versus secundaire stabiliteit. Laten we eerst deze termen definiëren.

Primaire stabiliteit

De primaire stabiliteit van een kajak verwijst naar de initiële stabiliteit van de kajak als je op vlak water peddelt. Dit type stabiliteit is belangrijker voor kajaks op het meer, omdat we op een meer ons doorgaans op rustiger water begeven.

Secundaire stabiliteit

De secundaire stabiliteit van een kajak verwijst naar het vermogen om stabiel te blijven en zich te verzetten tegen het kantelen. Dit type stabiliteit is vooral belangrijk bij zeekajaks en rivierkajaks, omdat deze vooral gebruikt worden bij woelige wateren.

Nu we de verschillen tussen deze twee soorten stabiliteit kennen, moeten we je meegeven dat bij elk van deze drie kajaktypes meerdere verschillende rompontwerpen beschikbaar zijn.

Met andere woorden, er is geen enkel rompontwerp dat alleen wordt gebruikt bij zeekajaks vs. rivierkajaks vs. meerkajaks. Er zijn echter wel voordelen verbonden aan het gebruik van bepaalde rompontwerpen voor dit soort kajaks, wat we nu zullen bespreken.

Ronde bodem

Kajaks met een afgeronde bodem hebben meestal een soort torpedovorm. De vorm van deze romp vermindert de weerstand als de kajak naar voren beweegt en zorgt ervoor dat de kajak hogere topsnelheden kan bereiken.

Dit vermindert echter de primaire stabiliteit van de kajak, zelfs als deze de secundaire stabiliteit verhoogt. Dit ontwerp van de romp is gebruikelijk voor zeekajaks.

V-vormige romp met zachte ‘chine’

De V-vormige romp snijdt efficiënter door het water, zodat kajaks met dit rompontwerp meer de neiging hebben om rechtop te varen dan andere… Deze vorm is zeer gebruikelijk voor expeditie-achtige zeekajaks.

Ze worden over het algemeen als kantelbaar beschouwd omdat de secundaire stabiliteit groter is dan de primaire stabiliteit.

verschillen in romp - kajakkopen.com

V-vormige romp met harde ‘chine’

Net als het vorige voorbeeld bieden kajaks met een V-vormige romp met harde chines over het algemeen een betere secundaire stabiliteit. De harde chines verbeteren echter de primaire stabiliteit van de kajak aanzienlijk en daarom geven sommige fabrikanten van zeekajaks de voorkeur aan dit ontwerp van de romp.

Platte bodem romp

Het ontwerp van de romp met vlakke bodem biedt een uitstekende primaire stabiliteit, maar kan soms te wensen overlaten als het gaat om de secundaire stabiliteit. Het is echt een poging om een goede balans te vinden tussen stabiliteit en wendbaarheid.

Je vindt deze rompontwerpen op zowel rivierkajaks als meerkajaks. De meerkajaks met dit type romp worden meestal gebruikt om te gaan vissen.

Pontonromp

De pontonromp is een soort hybride omdat het de primaire stabiliteit biedt die je vindt bij een platte bodem romp en die combineert met de secundaire stabiliteit die je krijgt bij een ronde bodem. Dit is het meest stabiele ontwerp die je kan vinden.

Dit type is geschikt voor recreatief peddelen of om te vissen.

Cockpit design

Het ontwerp van de cockpit is een ander gebied waar dit soort kajaks sterk kunnen verschillen. Dit is vooral te wijten aan de soorten milieuomstandigheden die het meest voorkomen in oceanen, rivieren en meren, maar er zijn ook een paar andere redenen.

De twee verschillende soorten cockpits die je op bijna alle kajaks aantreft zijn sit-inside cockpits en topcockpits. Het is ook mogelijk dat sommige fabrikanten deze kajaks ‘gesloten dek’ (d.w.z. binnenshuis zitten) of ‘open dek’ (d.w.z. bovenin zitten) noemen.

De realiteit is dat je al deze types kajaks met zowel een binnenkuip als een bovenkuip zou kunnen zien. Maar dit gezegd zijnde, de sit-inside variant is zowel te vinden bij rivierkajaks als zeekajaks.

Dit komt omdat de weersomstandigheden op rivieren en oceanen de neiging hebben te resulteren in meer spattend water dat in de kajak kan komen. Een van de grootste voordelen van een sit-inside cockpitontwerp is dat je een waterdichte rokbedekking kunt bevestigen om je benen droog te houden.

De sit-inside cockpit is ook beter geschikt voor een meer ergonomische peddelpositie, omdat het de mogelijkheid biedt om verstelbare voetsteunen in de cockpit op te nemen. Dit kan essentieel zijn voor rivierkajaks en zeekajaks, omdat dit de kajaks bij uitstek zijn voor meer ervaren peddelaars.

Aan de andere kant, meerkajaks zijn meestal ontworpen met een zit op de top cockpit, omdat het veel gemakkelijker is om in en uit de kajak te klimmen als je besluit om te gaan zwemmen op een warme dag.

Meerkajaks zijn over het algemeen gemaakt voor beginnende en recreatieve peddelaars. De sit on top cockpit maakt het makkelijker om te kantelen, wees je hiervan bewust!

Sit on top cockpits zijn ook meestal voorzien van ‘scupper holes’. Dat is een element dat je niet zult vinden op kajaks met een sit-inside cockpit. Scupper holes zorgen ervoor dat het water dat de kuip binnenkomt, op een natuurlijke manier én zonder gebruik van een pomp, kan worden afgevoerd.

Dit kan erg handig zijn als je nieuw bent in het kajakken en je niet elke keer het water uit je kajak hoeft te pompen als je een nieuwe peddelslag leert. Maar het betekent ook dat er wat water in de kuip komt, zelfs als je niet aan het rotzooien bent, wat niet ideaal is voor koudere dagen op het meer.

Stoelontwerp

Zitplaatsen kunnen ook verschillen als je deze drie soorten kajaks met elkaar vergelijkt. Hoewel deze verschillen over het algemeen niet groot zijn, kunnen ze wel enige invloed hebben op het algemene comfort.

De meeste meerkajaks hebben de neiging om verwijderbare zitplaatsen te hebben die je op hun plaats kan klikken op vier verschillende standen.

Sommige meerkajaks bieden echter verhoogde zitplaatsen met een aluminium frame en gaasdrager. Deze zitjes komen vaker voor bij viskajaks en pedaalkajaks.

Het belangrijkste voordeel van dit stoelontwerp is het verhoogde uitkijkpunt dat vissers kunnen genieten om vissen te spotten. Maar ze kunnen ook zorgen voor meer comfort voor langere mensen, omdat ze je knieën niet in je borst dwingen zoals andere zitplaatsen dat wel soms doen.

Zeekajaks en rivierkajaks hebben de neiging om zitjes te hebben die permanent in de kuip zijn gemonteerd. Deze bodem is over het algemeen ook gescheiden van de rugleuning, die over het algemeen meer een minimaal ontwerp is dan de rugleuningen die gebruikelijk zijn voor kajaks op het meer.

De rugleuningen van zeekajaks en rivierkajaks zijn ook lager en bieden meestal alleen ondersteuning voor de lendenwervelkolom. Dit komt omdat te veel zitmateriaal dat uit de kuip van de kajak steekt een gevaar kan vormen voor zowel rivier- als zeekajakkers.

Opslagruimte

Qua opslagcapaciteit verschillen deze drie typen kajaks ook van elkaar. Bij zeekajaks heb je de meeste ruimte, omdat ze de grootste schotten hebben, die zowel extra flotatie als opslagruimte bieden.

Maar waarom hebben rivierkajaks en meerkajaks minder opslagruimte dan zeekajaks?

Rivierkajaks hebben doorgaans het kleinste ontwerp. En omdat ze meestal gebruikt worden voor eendaagse wildwaterrivieren, hoef je over het algemeen niet zoveel extra uitrusting mee te nemen.

Sommige meerkajaks hebben een vergelijkbare opslagcapaciteit zoals bij zeekajaks. Het verschil is echter dat het meestal gaat om opslagplaatsen waar de natuurelementen toegang tot hebben… En waar je tijdens het peddelen waarschijnlijk water in kunt krijgen.

Zeekajaks bieden niet alleen de meeste opslagcapaciteit in het algemeen, maar ook de grootste droge opslagcapaciteit.

Draagbaarheid

Het laatste grote verschil zit hem in de draagbaarheid. Hoe makkelijk zijn kajaks te vervoeren? Zeekajaks hebben meestal grotere afmetingen, dus zijn ze ook meestal het zwaarst en moeilijkst om te vervoeren.

In dit artikel leggen we uit hoe je je kajak kan transporteren/vervoeren.

Een opblaasbare zeekajak komt zelden voor. Dus je hebt ook wel wat ruimte en plaats nodig om deze op een veilig en goede plek op te bergen.

De opblaasbare technologie heeft heel wat verandering teweeg gebracht. Deze bieden de beste draagbaarheid én dit type kajaks hebben een minimale opslagruimte nodig.

Zelfs hardshell rivierkajaks zijn makkelijk te transporteren. Dit komt vooral omdat ze klein en licht genoeg moeten zijn voor wildwaterpeddelaars die terecht komen in grote, ondoordringbare stroomversnellingen. Op zo’n momenten, moet je de kajak kunnen optillen om verder te gaan.

Bij meerkajaks heb je sommige die gemaakt zijn om te vissen. Vanwege de extra accessoires en functies, kunnen ze extreem zwaar en moeilijk te verplaatsen zijn. Je zou dan best investeren in een goede transportkar voor je kajak.

Hoe kies je de perfecte kajak?

Nu je de grote verschillen kent tussen een zeekajak, een rivierkajak en een meerkajak, zijn hier enkele eenvoudige criteria die je kan gebruiken om te kiezen welke van deze drie kajaktypes voor jou het beste is.

Je locatie

Deze zou behoorlijk logisch moeten zijn… Je zal waarschijnlijk niet veel voordeel halen uit het kiezen van een zeekajak als je niet in de buurt van de kust woont. Tenzij een trip naar zee regelmatig op je planning staat.

Kies dus afhankelijk van je woonplaats/locatie de correcte kajak.

Ervaring

Jouw ervaringsniveau zal ook meespelen in de keuze van type kajak. Over het algemeen, vereisen zeekajaks en rivierkajaks een grotere mate van expertise en ervaring dan meerkajaks.

Hoewel de omstandigheden op sommige meren snel kunnen veranderen en meer vaardigheden vereisen dan een beginner zou kunnen hebben, zullen de omstandigheden meestal veel gunstiger zijn voor beginners en casual kajakkers.

Aan de andere kant, de oceaan presenteert misschien wel de meest onvoorspelbare weersomstandigheden van elke mogelijke locatie. Dus overweeg je om een zeekajak te kopen, zorg er dan voor dat je de skills hebt om veilig te kajakken op zee.

Hetzelfde kan gezegd worden van kajakken op een rivier, omdat het waarschijnlijk het meest risico van elk type kajak met zich meebrengt. Kajakken op een rivier vereist meer ervaring dan kajakken op een meer.

Ambities

We willen graag ook vermelden dat het belangrijk is om je ambities te volgen bij het beoordelen en selecteren van verschillende types kajakken.

Als je je voorstelt om op een dag een meerdaagse kajaktocht te maken, dan heb je natuurlijk een hoogwaardige zeekajak nodig om de vaardigheden te oefenen die je nodig hebt voor een tocht van die omvang.

Als je niet zo ambitieus bent, is dat ook goed! Als je gewoonweg wilt peddelen of genieten van een paar uur kajakvissen op het dichtstbijzijnde meer, dan is de beste kajak een meerkajak.

Kajakvrienden

Heb je het nog steeds moeilijk om je keuze te bepalen? Kijk rond in je vriendengroep of spreek met kajakkers in de buurt. Dit geeft je een idee van wat voor soort peddelaars er dicht bij jou wonen.

Naar onze mening zijn alle soorten avonturen beter met vrienden. Vraag dus zeker rond om te zien wat voor soort avontuurlijke partners er bij jou in de buurt wonen en wat voor soort kajaks ze al hebben!

Tot slot

Vergeet nooit om veilig en verantwoord te kajakken. We hopen dat je iets hebt geleerd van onze tips en inzichten. Enjoy!