Hoe vervoer ik mijn kajak

Hoe vervoer ik mijn kajak?

Heb je onlangs je eerste kajak gekocht of overweeg je er binnenkort één aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken die je je af moet vragen, voor je van je eerste kajaktocht kunt gaan genieten. Hoe moet ik mijn kajak vervoeren? Op wat moet ik letten om mijn kajak te vervoeren? Welke soort auto heb ik nodig om een kajak te vervoeren? Wat is de beste manier om een kajak te voeren? Kan je een kajak dragen? Moet je een kajak omgekeerd vervoeren? Lees verder voor het antwoord op deze en andere vragen!

Te voet

Ben je alleen en heb je een niet al te grote en niet al te zware kajak, dan is er een handige manier op alleen de boot te dragen. Hurk naast de kajak en pak de rand van de cockpit met beide handen vast. Trek nu de rand van de boot tegen je dijbeen aan. Reik met een arm over de boot en pak de binnenkant van de boot bij de onderkant van de kuip vast. Til, terwijl je opstaat, de kajak op je schouder. Zorg dat de kajak in evenwicht is, zodat deze niet naar voren of achteren kan kantelen.

Met twee personen is vervoer eenvoudiger. Eén persoon pakt de handgreep aan de voorzijde van de kajak en de andere de handgreep aan de achterzijde. Op deze manier kun je met z’n tweeën op een makkelijke manier zelfs twee kajaks vervoeren.

Nog twee tips voor het dragen van je kajak:

  • Spaar je rug door met je knieën te buigen en je rug recht te houden, wanneer je hurkt om de kajak op te pakken
  • Leg je PFD (Personal Flotation Device) op je schouder, zodat de kajak daarop kan rusten.
    Is de kajak toch te groot of te zwaar, dan kan een karretje op wielen uitkomst bieden

Met de auto

Ook met de auto is het vervoeren van een kajak niet moeilijk, mits het met een geschikte auto, de juiste bevestiging en op een veilige manier gebeurt. Tevens zijn er wettelijke bepalingen waar je je aan dient te houden. Voor het rijden met een lading heb je als bestuurder de plicht om, voor je begint te rijden en tijdens het transport, te controleren of je kajak en de bijbehorende benodigdheden vast zitten. Ook dien je je rijstijl aan te passen; je auto reageert, met een zwaardere lading, anders dan normaal in een scherpe bocht, bij een uitwijkmanoeuvre, bij een noodstop of wanneer er veel wind staat.

Een ondeelbare lading mag op het dak van een auto tot 3500 kg maximaal een meter voor en achter de auto uitsteken. Voor de meeste modellen auto’s is een kajak van vijf meter dus wettelijk gezien geen probleem. Verder dien je rekening te houden met het gewicht dat op het dak van je auto geplaatst wordt. Het gemiddelde gewicht, dat een autodak kan dragen, ligt tussen de 75 en 100 kg. Kijk voor het laden eerst even na welk gewicht jouw autodak aankan.

Leg je je kajak liever niet op het dak van je auto, dan kun je ervoor kiezen een aanhangwagen te gebruiken. Een aanhangwagen mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed 12 meter lang zijn. Een ondeelbare lading mag bij aanhangwagens niet meer dan een half keer de lengte van het voertuig uitsteken, met een maximum van 5 meter vanaf het midden van de achteras. Aan de voorzijde mag er helemaal niets uitsteken.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

Wat heb ik nodig om mijn kajak te vervoeren met de auto?

Wanneer je ervoor kiest je kajak op het dak van je auto te vervoeren, dienen er een aantal zaken voorzien te zijn en/of aangekocht te worden. Je autodak moet dwarsbalken hebben, waarop een dakdrager bevestigd kan worden. Wil je je kajak vervoeren met de auto, dan zijn er verschillende kajakdragersystemen voorhanden, waarin kajaks op een veilige manier vervoerd kunnen worden. Met speciale kajakbanden, voorzien zijn van spangespen, kun je de kajak op een snelle manier stevig vastleggen. Of je de kajak ondersteboven op je auto moet plaatsen of niet, is afhankelijk van de vorm van je kajak en van het soort draagrek dat je hebt. Speciale wattering voor het dakrek kan schade aan de kajak voorkomen.

Sommige mensen kunnen zonder problemen in hun eentje een kajak op de auto tillen, maar voor mensen die niet zo lang of sterk zijn, zijn er andere oplossingen:

  • Een kajakrek met een geïntegreerd liftsysteem, waarbij de lift van de bovenkant van je auto naar de zijkant glijdt. Op deze manier hoef je de kajak niet zo hoog op te tillen. Zit de kajak vast in de lift, dan kun je het systeem eenvoudig naar de bovenkant van de auto trekken;
  • Rollende wielen; een goedkopere variant van het liftsysteem, waarbij je de boeg van de kajak in een houder plaatst, vervolgens de achtersteven optilt en de kajak naar een houder aan de voorkant duwt;
  • Nog voordeliger is het gebruik van een handdoek of deken; leg deze op de achterkant van je auto, pak je kajak bij de achtersteven en duw je hem omhoog en vooruit op de drager.

Heb je voldoende ruimte en wil je meerdere kajaks tegelijkertijd vervoeren? Dan zijn hier een paar tips:

  • Voeg een tweede rek toe, dan kun je twee kajaks op dezelfde wijze vervoeren. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de breedte van de boten en de dwarsbalken op het dak;
  • Door stapelaars te gebruiken, kun je twee, drie of nog meer kajaks op je auto stapelen. Je kunt deze dan op hun kant zetten, waardoor ze minder ruimte innemen. Deze stapelaars kunnen worden gebruikt bij kortere wildwaterkajaks, maar ook bij recreatie- en toermodellen.

Hoe bind ik een kajak vast op mijn auto?

Dan volgt nu een heel belangrijk onderdeel: het vastbinden van de kajak. Dit gaat het eenvoudigst met nokkenriemen, waarbij de riemen simpelweg door de gespen gehaald en vastgezet moeten worden. Stapsgewijs:

  1. Zorg dat de kajak zowel aan de voor- als aan de achterkant in het midden van de auto en evenwijdig met de auto ligt.
  2. Pak een nokkenriem en plaats de gesp op de zijkant van de kajak, een paar centimeter boven een van de dwarsbalken. Gooi het andere uiteinde van de riem over de kajak.
  3. Loop naar de andere kant van de auto en pak het uiteinde van de riem. Maak een lus om de dwarsbalk heen en gooi de riem daarna weer over de kajak. Let erop, dat de riem aan de binnenkant zit, daar waar de dwarsbalk aan de auto is bevestigd. Op deze manier kan de riem niet van het uiteinde van de dwarsbalk schuiven.
  4. Loop weer om naar de andere kant van de auto en maak met de riem weer een lus om de dwarsbalk, trek hem vervolgens omhoog in de gesp en zet hem vast. Let er ook nu weer op, dat de riem aan de binnenzijde zit.
  5. Doe precies hetzelfde met een andere riem op de andere dwarsbalk.
  6. Trek beide banden strak aan. Strak, maar niet té strak; door te veel spanning kunnen rompen vervormen.
  7. Bind de losse uiteinden van de riemen vast onder de nokgespen en maak het overblijvende deel vast aan de dwarsbalken. Dit voorkomt rondfladderen tijdens het rijden.
  8. Schud de kajak, aan beide uiteinden, stevig heen en weer, om te controleren of hij stevig vastzit. 

Aanvullend wordt het gebruik van boeg- en hekriemen aanbevolen, om de boeg en achtersteven van de kajak aan de auto vast te maken. Dit is vooral aan te raden bij harde wind, of wanneer je op de snelweg gaat rijden. De werkwijze:

  1. Maak het uiteinde van een boegband vast aan de voorkant van de kajak. Trek de haak, die aan het uiteinde van de boegband zit, door de lus in het draaghandvat aan het uiteinde van de kajak en zorg ervoor, dat deze goed vast zit.
  2. Bevestig het andere uiteinde van de boegband aan de trekhaak van je auto. Bevestig een boegband nooit aan het plastic gedeelte van de bumper, want dan kun je je auto beschadigen. Mocht je auto geen trekhaak hebben, dan kun je een lusband bevestigen aan de bouten onder de motorkap. Nadat je je motorkap gesloten hebt, kun je de boegband dan aan de lus, die uit de motorkap steekt, bevestigen.
  3. Trek de boegband strak, maar let erop dat je de kajak nog wel met je hand op en neer kunt bewegen; te strakke bevestiging kan schade aan de kajak veroorzaken.
  4. Herhaal de stappen 1 t/m 3 aan de achterkant van de auto. Hier moet een trekhaak voorzien zijn, om de banden aan te kunnen bevestigen.
  5. Maak de losse uiteinden van de banden vast met meerdere knopen: wanneer je rijdt met wapperende uiteinden, kunnen deze vastraken in de wielen, waardoor zowel de kajak als het dakrek van de auto worden getrokken.

Wat moet ik aankopen om een kajak te vervoeren zonder dakdrager?

Zwembadnoodles! Dat zijn die zachte buizen van polyurethaan met een gat in het midden. Deze noodles, of soortgelijke producten, zijn verkrijgbaar in veel bouwmarkten, supermarkten en buitenwinkels. Schaf exemplaren aan die stevig, dik en groot genoeg zijn om over de breedte van het dak van je auto te passen. Daarnaast heb je een aantal nokkenriemen van slijtvast nylon nodig, voorzien van verstelbare gespen. Nokkenriemen zijn verkrijgbaar in hardware- of autowinkels. Zo ga je het beste te werk:

  1. Plaats de noodles op het dak van je auto, dat ze niet uitsteken. Mochten ze te lang zijn, dan kun je ze eenvoudig op maat knippen. Plaats de noodles ongeveer om de 90 cm, maar in elk geval aan de voor- en achterzijde en in het midden van het dak. De kajak kan nu rusten op het zachte materiaal van de noodles, waardoor de kajak en het dak van je auto zijn beschermd tegen slijtage.
  2. Haal een nokkenriem door het gat in het midden van de noodles en daarna, via de deuren, door de binnenkant van de auto. Draai de riem nu stevig vast.
  3. Nu de noodles stevig vast zitten, kun je de kajak op de auto gaan plaatsen. Doe dit met de cockpit naar beneden en zorg ervoor, dat het midden van de kajak op de noodle in het midden van het dak rust. Open nu de voor- en achterdeuren van de auto en plaats een set spanbanden over de voorkant van de kajak. Maak alle riemen in de auto stevig aan elkaar vast. Doe daarna hetzelfde aan de achterzijde van de kajak.
  4. Maak als laatste de boeg en achtersteven vast op de manier zoals eerder beschreven.

Nog een paar laatste tips en aandachtspunten:

  • Bevestig riemen op dusdanige wijze, dat de gespen zich op een plaats bevinden waar je eenvoudig bij kunt, mocht er tijdens het transport iets aangepast moeten worden.
  • Het is al vaker genoemd, maar trek banden niet té strak aan. Ze kunnen anders te veel druk op de kajak gaan uitoefenen, waardoor de romp kan buigen, wat de prestaties op het water negatief kan beïnvloeden.
  • Koude en warmte kunnen spanbanden aantasten. Check daarom regelmatig of de spanbanden nog in orde zijn, zeker wanneer je van een warm naar een kouder klimaat gaat of wanneer banden in de regen hebben gelegen.
  • Rafelende uiteinden van spanbanden zijn lastig door de gespen te halen. Je kunt dit oplossen door de uiteinden voorzichtig in vuur te houden en, met speciale handschoenen, de uiteinden weer bij elkaar te duwen.

Mag ik een kajak meenemen op het openbaar vervoer?

Het meenemen van grote bagage in een bus is toegestaan, waarbij wel aangemerkt moet worden, dat de chauffeur beoordeelt wát er mee kan, rekening houdende met de drukte en de beschikbare ruimte in de bus. Stel, dat je met je kajak wordt toegelaten in de bus, dan kan de chauffeur je tóch nog vragen de bus te verlaten, bijvoorbeeld als hij vindt dat je kajak gevaarlijke situaties of hinder voor anderen oplevert. Mocht je in de bus zitten met een kajak, let er dan op, dat je de (nood-)uitgangen niet verspert, zodat je medereizigers onbelemmerd in- en uit kunnen stappen.

Conclusie

Te voet, met de fiets, met de auto of zelfs in de bus: een kajak of kano vervoeren kan op verschillende manieren. Bovenstaande tips en werkwijzen helpen je, om op slimme wijze je kajak op de plaats van bestemming te krijgen. “Hoe vervoer ik mijn kajak op de meest praktische manier?” is een vraag die je zelf uiteindelijk zult kunnen beantwoorden, door met de tips aan de slag te gaan. De genoemde hulpmiddelen helpen je in elk geval, om dit op een veilige manier te doen.

Eenmaal je de ideale manier gevonden hebt waarop je je kajak wenst te vevoeren, bekijk dan zeker ook eens ons artikel met tips over op vakantie gaan met je kajak.