Waar moet ik op letten bij het kopen van een kajak?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kajak?

Wil jij een eigen kajak kopen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken, zoals wat je precies wilt doen met de kajak, welke soort kajak hiervoor geschikt is, hoe ervaren je bent en wat je budget is. Wij geven je advies en tips voor het kopen van de kajak die bij jouw wensen en niveau past in deze koopgids. Hieronder zie je exact waar je op moet letten als je een kajak online of in de winkel koopt. 

1. Soorten kajaks

Hieronder zullen we de meest voorkomende soorten kajaks verder toelichten. Er zijn nog tal van variaties verkrijgbaar op deze type kajaks, zoals een kajak voor meerdere personen, sit-on-top kajaks, opvouwbare kajaks, opblaasbare kajaks en modulaire kajaks die uit meerdere in elkaar klikkende secties bestaan. Om er achter te komen welke kajak het best bij jou past neem je natuurlijk zoveel mogelijk informatie tot je, maar het valt ook zeker aan te raden om verschillende modellen uit te proberen.

Recreatieve kajak

De recreatieve kajak is een korte en brede kajak. Door gaans is deze tot 4 meter lang en tussen de 65 en 75 centimeter breed. Hierdoor is de kajak zeer stabiel en wendbaar, maar niet erg snel. 

Zoals de naam al verraad is de recreatieve kajak gemaakt om mee te recreëren. Als je af en toe een tochtje wilt maken over de sloot bij jouw huis of op een meertje in de buurt, is de recreatieve kajak uitermate geschikt. Deze kajak is geschikt voor jong en oud en ook zijn de ze kajaks over het algemeen een stuk goedkoper dan de meer gespecialiseerde kajaks.

De recreatieve kajaks worden opgedeeld in twee categorieën: de sit-inside en de sit-on-tops. 

Bij de sit-inside zit je in de kajak en ben je beschermt tegen de weersinvloeden. De sit-on-top kajak is gesloten, wat als voordeel heeft dat deze kajak niet vol loopt. Hierdoor kunnen de kinderen gewoon met de kajak spelen en zijn deze uitermate geschikt wanneer je op een warme dag een stukje wilt gaan varen en een verfrissende duik wilt nemen.

Tourkajak

De toerkajak is wat minder breed dan de recreatieve kajak en een stukje langer. Vaak is deze kajak tussen de 4 en 5 meter lang en rond de 60 centimeter breed.  De toerkajak is gericht op lange tochten op binnenwater en meestal voorzien van waterdichte compartimenten en deklijnen. Deze koersvaste en snelle kajak wordt vaak mee gevaren op meren, kanalen en rivieren. Doordat je de mogelijkheid hebt om spullen op te bergen, kun je echt wat langere tochten maken. De kuip van de meeste tourkajaks kun je afsluiten met een spatzeil, zodat er bij regen geen water in de boot komt.

Zeekajak

De zeekajak is gemiddeld zo’n 5,5 meter lang en deze kajak is maximaal 60 centimeter breed. Deze kajak is vaak voorzien van een kompas en pomp en geschikt 

voor lange tochten op zee en open water. De voor- en achterpunt van de snelle kajak lopen op en er zijn meerdere waterdichte compartimenten aanwezich. 

Langs de gehele kajak, behalve de kuip, lopen grijplijnen voor reddingen en deklijnen voor onder andere de bevestiging van je reserve peddel. 

Zeekajaks zijn snel en koersvast en kan een traditionele punt hebben met rocker of een moderne punt zonder rocker. 

Rocker is de kromming in de bodem van de boot. Dit zorgt ervoor dat de kajak nog wendbaarder is. Wel wordt een zeekajak met rocker langzamer dan een kajak zonder rocker.

Opblaasbare kajak

Een opblaasbare kajak biedt op praktisch vak diverse voordelen. Zo is deze kajak eenvoudig op te bergen en makkelijk mee te nemen, ideaal als je bijvoorbeeld graag gaat kajakken tijdens de vakantie en deze mee wilt nemen in de caravan. Ook is dit type kajak zeer stabiel waardoor deze minder snel omslaat en is er doorgaans veel ruimte en drijfvermogen om materialen mee te nemen. Voordat je kan gaan varen moet je de kajak nog wel even oppompen. Ook moet je de boot eerst laten drogen voordat je deze leeg laat lopen en weer opbergt.

2. Afmetingen

Als je een kajak gaat kopen is het belangrijk om rekening te houden met in ieder geval de volgende eigenschappen: lengte, breedte, gewicht en volume.

  • Lengte: een langere kajak is sneller en ook wordt de koers vaster wanneer je kiest voor een lange kajak. Het voordeel van een korte kajak is dat deze erg wendbaar is.
  • Breedte: een smalle kajak is sneller. Wel wordt een smalle kajak instabieler, waardoor dit moeilijker te besturen is voor beginners.
  • Gewicht: een zware kajak is langzamer omdat deze dieper in het water ligt. Een lichte kajak ligt dichter bij het wateroppervlak en is hierdoor sneller.
  • Volume: een kajak met veel volume laat je meer spullen meenemen. Ook komt de kajak hierdoor hoger op het water te liggen, wat een positieve uitwerking heeft op de snelheid.

3. Vorm van de romp

Ook zitten er verschillen in de vorm van de romp. De rompvorm heeft veel invloed op de prestaties van jouw kajak, voornamelijk met betrekking tot de stabiliteit. De romp van een kajak kan plat of rond zijn of een V-vorm hebben.

  • Vlak: een vlakke bodem geeft de meeste stabiliteit bij het instappen en op vlak w
    ater. Deze rompen zijn vaak te vinden op recreatieve kajaks.
  • Rond: tour kajaks zijn doorgaans voorzien van een afgeronde romp. Deze bieden goede stabiliteit en glijden daarbij snel en gemakkelijk door het water, ideaal voor langere afstanden.
  • V-vorm: wanneer je lange afstanden wilt toeren heeft een V-vormige romp meestal de voorkeur. Deze bieden de minste initiële stabiliteit, maar een uitstekende secundaire stabiliteit. Dit wil zeggen dat deze kajaks gemakkelijker kunnen herstellen bij golfslag. Ook hebben V-vormige kajaks de neiging om beter in een rechte lijn te varen.

4. Gebruikersniveau

Kies als beginner niet direct voor een kajak met geavanceerde functies. Op deze manier is de leercurve erg steil en voel je je niet op je gemak met de kajak. Hierdoor is het goed mogelijk dat je bang wordt en geen plezier beleeft aan jouw hobby. Het in- en uitstappen moet relatief eenvoudig zijn. Ook zul je veel tijd doorbrengen in je kajak, dus de mate van comfort is erg belangrijk.

5. Waar wil je kajakken?

Om te bepalen welk type kajak het beste bij jouw situatie past, is het verstandig om van tevoren te bepalen waar je voornamelijk gaat varen.

Meren

Op meren is het schitterend varen. In Nederland hebben we flink wat mooie meren om te kajakken, van het IJmeer tot het Grevelingenmeer. Meren kennen vaak maar weinig stroming en golven, waardoor je hier met iedere recreatieve kajak rustig kunt varen. Op het moment dat er golfslag ontstaat kan een puur recreatieve boot te weinig stabiliteit krijgen. In Nederland zal dat niet snel gebeuren.

Op zee

Op zee krijg je te maken met de elementen: getijden, stroming, golven en wind spelen een rol. Wanneer je op zee gaat varen heb je een kajak nodig die hier volledig op is uitgerust. Ook kan een sit-on-top kajak een goede keuze zijn als je niet al te ver wilt kajakken op zee en van plan bent om af en toe een duik te nemen.

Rivieren

We hebben het nu over de  rustige rivieren, niet de technische rapids die je tijdens je vakantie wellicht opzoekt met de kajak. Wanneer je voornamelijk op rivieren gaat kajakken heb je baat bij een stabiele en stevige kajak die snel draait, zoals een tour kajak of een stabiele recreatieve sit-in of sit-on-top kajak.

6. Materialen

Nu weet je welke soorten kajaks je kunt kopen. Deze kajaks kunnen uit verschillende materialen gemaakt zijn. Opblaasbare kajaks worden doorgaans gemaakt van PVC, terwijl de high-performance varianten gemaakt worden van een composiet of kevlar. De materiaalsoort heeft invloed op het gewicht, de duurzaamheid en de prijs van de kajak. De meest gebruikte materiaalsoorten zijn polyethyleen en polyester.

Polyethyleen

Polyethyleen is een goedkoop materiaal dat stoot- en slijtvast is. Vandaag de dag is dit het meest populaire kajak materiaal. De polyethyleen kajak is wat minder duurzaam dan een kajak van polyester. Dit materiaal wordt namelijk met de tijd broos door de zon. Ook kan het materiaal krom trekken bij hoge temperaturen en pas terugkeren tot de originele vorm wanneer het PE weer is afgekoeld. 

Polyester

Polyester kajaks zijn sterker, lichter en glad, wat de vaareigenschappen ten goede komt. Wil je een kajak kopen van dit materiaal, moet je doorgaans wel wat dieper in je zakken tasten. Wat prettig is aan polyester kajaks is dat deze een langere levensduur hebben. De kajaks zijn namelijk vorm vast en schade valt goed te repareren.

7. Accessoires

Er zijn verder ook verschillende accessoires verkrijgbaar voor tijdens het kajakken. Of je deze accessoires nodig hebt, hangt af van je eigen wensen. Zo kun je bijvoorbeeld een opblaasbaar zitkussen aanschaffen waardoor je een stuk comfortabeler zit tijdens lange afstanden in de kajak. Deze zijn meestal voorzien van gespen waardoor je het zitkussen in een handomdraai aan je zitje vastklikt. Als je het water opgaat is het ook verstandig om jouw elektrische apparaten veilig op te bergen in een waterdichte tas. Voor je smartphone is er bijvoorbeeld een waterdicht hoesje dat blijft drijven op het water. Mocht je jouw toestel laten vallen, raak je deze niet kwijt.

De meeste kajakkers kunnen niet zonder een praktische dektas die je aan de voorkant van jouw (toer)kajak kunt bevestigen met deklijnen of elastiek. In deze tas stop je alles dat je bij de hand wilt hebben tijdens je kajaktocht, zoals een flesje water, energierepen, handschoenen en een pomp. Deze tassen zijn over het algemeen voorzien van een praktisch doorzichtig kijkvenster, zodat je kunt zien wat er allemaal in de tas zit. Onthoud dat deze niet volledig waterdicht is maar jouw spullen beschermt tegen spatwater.

8. Kajak vervoeren

Het is ook niet onbelangrijk om van tevoren te bedenken hoe je jouw kajak gaat vervoeren. Je moet jouw kajak namelijk onder strikte veiligheidsmaatregelen vervoeren om te voorkomen dat deze gaat schuiven of zelfs loslaat. Hierdoor komt je eigen veiligheid en die van andere gebruikers in gevaar. Om deze reden is er een reglement opgesteld voor het vervoeren van jouw kajak. Dit zijn de belangrijkste punten om rekening mee te houden:

  • Je hebt een lange auto nodig. De kajak mag niet langer zijn dan van de lengte van je auto.
  • Er mag niets aan de zijkant uitsteken.
  • De kajak mag de nummerplaten of verlichting van de auto niet bedekken.
  • Je hebt een dakrek of rails nodig die de romp van de kajak beschermt.
  • De romp van de kajak kan zowel naar boven als naar beneden worden geplaatst.
  • Je moet de kajak stevig bevestigen aan het dakrek, maar niet te strak want dan kan de romp beschadigen.
  • Je moet de lading markeren met een V20-plaat. Dit is een vierkant bord met rode en witte strepen.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kajak die je makkelijker mee kunt nemen, zoals een opblaasbare kajak of een modulaire kajak.

9. Conclusie

 Er komt heel wat kijken bij het aanschaffen van een eigen kajak. Het belangrijkste is dat je jezelf een aantal vragen stelt en hierbij kijkt naar je eigen niveau en hoe je van plan bent om de kajak te gebruiken. Weet jij na het lezen van dit artikel welke kajak jouw voorkeur heeft? Dan is het tijd om je budget te bepalen en te kijken welke kajaks voldoen aan jouw complete wensenlijstje.