De mooiste kajak routes in Zweden

De mooiste kajak routes in Zweden

Wil jij op vakantie met de kajak? Denk dan eens aan kajakken in Zweden. Zweden heeft namelijk duizenden meren en honderden rivieren, waardoor dit land erg aantrekkelijk wordt voor kajaktochten. In dit artikel vind je de mooiste kajakroutes in Zweden en antwoord op vragen, zoals: op wat moet ik letten wanneer ik ga kajakken in Zweden en hoe regel je een kajakvakantie naar Zweden?

Laten we aftrappen met -waarschijnlijk- de belangrijkste reden waarom jij dit artikel leest. De vraag: waar kan ik kajakken? We hebben een rijtje gemaakt met de beste plekken om te kajakken in Zweden. We hebben vijf routes voor je geselecteerd, van beginners routes tot routes voor gevorderden.

Noord Värmland

In Noord Värmland kun je een meerdaagse tocht maken over de rivier Klarälven. Een geschikte routes voor beginners, want je vindt er geen stroomversnellingen of onverwachte obstakels. In het ergste geval loop je een keer vast bij een zandbank. Bovendien zit je bij deze route niet ver van de bewoonde wereld, waardoor je gemakkelijk onderweg kan stoppen en extra inkopen te doen of een slaapplek te zoeken. Toch merk je op deze route niet dat je zo dicht bij de bewoonde wereld bent, want je kunt er goed genieten van de natuur. Bocht na bocht zie je weer nieuwe doorkijkjes richting de groene heuvels aan beide kanten van de rivier.

De rivier Klarälven stroomt langs de “riksväg 62”. Dit is de noord-zuidroute vanaf Karlstad tot de Noorse grens bij Långflon.

Rönne rivier

Een bekende kano bestemming in Skåne is de rivier Rönne. Ook heel geschikt voor beginners, dankzij de combinatie: kalm water en een prachtige omgeving. Je komt langs verschillende landschappen, van mangrove-achtige stukken tot dicht beboste gebieden. Een ding om rekening mee te houden is dat de route eenrichtingsverkeer is. Handig voor beginners, want je hoeft geen rekening te houden met tegenliggers. Maar je zal voor de terugweg ander vervoer nodig hebben, denk aan een bus of taxi terug naar het beginpunt. Echter wanneer je een kano huurt bij de kanoverhuur in Skåne, dan regelen zij ook het transport.

Kullaberg

Voor wie al wat meer ervaring heeft, is kajakken bij de Kullaberg een aanrader. Op deze route ga je langs de ruige kustlijn van een van de mooiste natuurreservaten van Skåne. Deze route doe je met een gids, welke je ook kunnen helpen wanneer je nog weinig ervaring hebt met kajakken op zee. Deze gidsen weten alles van veiligheidsprocedures en de condities van de zee. Bovendien heb je kans dat je op deze route zeehonden tegenkomt. Hoe vaak maak je dat mee?

Dalslandkanaal

Het kanaal staat bekend om de passage bij Håverud, een combinatie van verkeersbrug, aquaduct en spoorbrug. Echter verbindt het Dalslandkanaal ook een bevaarbaar merenstelsel van zo’n 240 kilometer. Mensen kajakken hier graag, vanwege de ongerepte natuur. Er is veel water, waardoor je overal een geschikte plek kan vinden om te water te gaan.

Immeln

Voor de echte kajakfans mag dit gebied niet ontbreken. Immeln staat op nummer drie van de grootste meren in Skåne. Er is een popualaire route, welke je over veel verschillende meren leidt. Bovendien zijn er ongeveer 200 eilandjes te vinden, welke perfect zijn voor een pauze of het opzetten van je tent. Dit gebied staat bekend om flora en fauna, waarbij veel eilanden vallen onder de ‘Special Protection Areas‘ voor vogels. Je hebt hier dus zeker kans om zeldzame vogels te spotten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang tips, inspiratie en meer…

Mag ik overal kajakken in Zweden?

Wanneer je wilt gaan kajakken in Zweden, dan heb je in de basis twee keuzes. Je kan zelf je kanotocht regelen of je boekt een tocht via een organisatie. Wanneer je zelf jouw tocht gaat regelen, is het belangrijk dat je een vignet koopt voor wildkamperen. Verder heb je eigenlijk niets nodig. Je kan routes eenvoudig uitstippelen met een kaart of aan de locals om advies vragen. Er kan in principe weinig fout gaan met een kajakroute. Je mag namelijk ook vrijwel overal aanmeren om te pauzeren of om te kamperen. Er zijn alleen een aantal eilandjes die vallen on der beschermd natuurgebied. Deze mag je een paar maanden per jaar niet betreden.

Overnachten met je kajak: wildkamperen in Zweden

We hebben het in de alinea hierboven al kort benoemd. Voor wildkamperen in Zweden heb je een vignet nodig, welke maar weinig geld kost. Denk aan een paar euro per nacht. Je kan er ook voor kiezen om naar officiële campings te gaan, maar in Zweden zijn ze zo oké met kamperen in het wild dat er ook veel geprepareerde wildkampeerplekken te vinden zijn. Je vindt hier ook vaak voorzieningen, zoals een eco toilet en een pomp voor drinkwater. Ook mag je op deze plekken in de zomermaanden een kampvuur maken. Wat meestal niet toegestaan is buiten deze plekken, dit in verband met brandgevaar.

Wanneer je zelf je eten wilt gaan vissen, is het wel van belang om een visvergunning te regelen.

De checklist voor je kajak vakantie naar Zweden

Goed, je hebt besloten om te kajakken op vakantie. Dan zit je natuurlijk met vragen als: wat moet ik allemaal meenemen op mijn tocht? Of waar moet ik op letten bij het boeken van een kajakvakantie? Daarom hebben we een checklist gemaakt voor jouw vakantie met de kajak.

Transporteren van je kajak

Ga je met de auto en breng je je eigen kajak mee? Of ga je met het vliegtuig en ga je daar eentje huren? Lees hier meer over het vervoeren van een kajak. Vooral als je een beginner bent, heb je waarschijnlijk nog geen kajak in jouw bezit. Het is de vraag of je een kajak moet kopen voor op vakantie. Als beginner is het waarschijnlijker verstandiger om het eerst gewoon eens te proberen en op locatie een kajak te huren. Dit is geen enkel probleem, want je kunt in Zweden op veel plekken een kajak huren. En het is bovendien ook voordeliger, wanneer je net begint of maar een paar keer per jaar vaart. Ook zorgt een kanoverhuurder vaak voor routes en kan deze je aan het eind van de toch ophalen, wanneer je aan het eind van de rivier wilt afzakken.

De nadelen van een kajak huren zitten hem meer in het feit dat de boot door veel mensen wordt gebruikt, waardoor het materiaal in slechtere staat kan zijn. Ook kan het voorkomen dat op mooie dagen, alle boten verhuurd zijn. En het is de vraag of je altijd wilt beginnen en eindigen bij de locatie van de kanoverhuurder. Met een eigen kajak sta je op vrije voeten en kan je gaan en staan waar je wilt. Wel heb je natuurlijk vervoer nodig wanneer je met jouw eigen kajak op vakantie wilt gaan.

Camping of hotel?

Wanneer je gaat kajakken, is het eigenlijk een must om te gaan kamperen in het wild. Natuurlijk kun je ook in een hotel gaan zitten of op een echte camping. Maar in Zweden heb je ontzettend veel geprepareerde plekken voor kamperen in het wild, waarbij je aan de waterkant staat en volop kan genieten van de natuur. Bovendien kan je, wanneer je een eigen kajak hebt, de volgende dag zo weer verder gaan met een meerdaagse tocht.

Wat heb je nodig wanneer je gaat kamperen in Zweden?

Je hebt voor kamperen natuurlijk de standaard kampeerspullen nodig:

  • Waterdichte tent
  • Regenjas
  • Slaapzak en matje
  • Muggenspray
  • Warme kleding
  • Zwemkleding
  • Reisverzekering

Maar speciaal voor het kajakken is het ook handig om rekening te houden met:

  • Vuilniszakjes
  • Eten en snacks
  • Plastic zakdoekjes, als wc-papier
  • Waterdichte zakken voor kleding
  • Bio-afbreekbare zeep en wasmiddel
  • Touw en zakmes
  • Rooster voor vis
  • Vislijn
  • Evt. zakjes met wijn

Deze speciale benodigdheden heeft alles te maken met zo compact mogelijk inpakken en kamperen in het wild. Zo voorkom je dat je zware spullen mee moet sjouwen én dat je de natuur vervuilt.

Kajak benodigdheden

Naast spullen voor jezelf, heb je natuurlijk benodigdheden nodig voor het kajakken. Hier hebben we eerder een artikel over geschreven. Wil je weten welke kajak benodigdheden je nodig hebt? Lees dan dit artikel.

Met een reisorganisatie of op eigen houtje?

Wanneer je gaat kajakken, heb je de keuze om zelf te gaan kajakken of een tocht te boeken via een reisorganisatie. Wanneer je zelf gaat kajakken, heb je natuurlijk de meeste vrijheid. Je kan zelf bepalen waar je heen wilt en hoe lang je wilt kajakken. Bovendien kan er weinig fout gaan. Toch kan het, vooral als beginner, prettig zijn om te starten via een organisatie. Zo wordt alles voor je geregeld, denk aan een kajak en vervoer op locatie. Het is maar net waar je zelf blij van wordt.

Bijzondere overnachtingen in Zweden

En dan het overnachten tijdens een kajaktocht. Het is van harte aan te raden om te gaan kamperen in het wild. Maar je kunt er ook voor kiezen om te overnachten op een officiële camping, hotel of een bijzondere overnachting te zoeken.

Zo zijn er diverse accomodaties met boomhutten, waarbij je letterlijk tussen de bomen slaapt. Maar Zweden staat natuurlijk ook bekend om hun koude winters en wat denk je van een heus ijshotel? Deze worden ieder jaar opnieuw opgebouwd met ijsblokken. Met recht een bijzondere overnachting te noemen.

Of wat denk je van overnachten in een glazen huis? Een klein huisje met enkel een bed. Alleen de constructie is gemaakt van hout, de rest is allemaal van glas. Deze huisjes staan midden in de natuur, voor een echte natuurbeleving.

Verder vind je in Zweden ook bijzondere tenten, zoals een Mongoolse yurt. In deze yurts heb je geen elektriciteit en geen warm water. Hierdoor word je uitgedaagd om zelf te koken op vuur. Het past goed bij de sfeer van kajakken en ben je nog meer één met de natuur.

Natuurlijk kun je tijdens je kanotrip naar Zweden ook afwisselen waar je slaapt. Bijvoorbeeld de ene nacht in het wild kamperen en een andere nacht een bijzondere overnachting boeken. Zo haal je het maximale uit je reis.

Samenvatting

Oftewel Zweden is erg geschikt voor een kajak trip. Een geschikte uitdaging voor beginners en gevorderden, doordat er zoveel verschillende wateren zijn in Zweden. Bovendien word je volledig opgezogen door de natuur wanneer je ook in het wild gaat kamperen en voor je eigen eten gaat zorgen. Een bijzondere vakantie voor iedereen die op zoek is naar avontuur en volledig ontspannen weer thuis wil komen. Je hoeft je absoluut niet druk te maken om de voorbereidingen. Juist doordat er zoveel water is in Zweden, wordt er veel gevaren op het water en kan iedereen je helpen aan de juiste voorzieningen.